Škola

ALMA

ALMA The School of Italian Culinary Arts je internacionalna strukovna škola u oblasti kulinarstva. Fokusira se na italijansku kuhinju i koncept pripreme obroka na višem nivou (fine-dining) zajedno sa italijanskim stilom i pristupom ugostiteljskoj delatnosti. Škola je prepoznata kao najrenomiranija ustanova u Italiji i svetu, specijalizovana za kompletno iskustvo italijanskog kulinarstva. Svake godine pohađa je preko 1000 ambicioznih mladih ljudi koji dolaze iz različitih krajeva sveta, u cilju dobijanja najboljeg obrazovanja i praktičnog iskustva u ovoj oblasti.

Škola se nalazi u oblasti Emilia-Romagna poznatoj kao dolina hrane, zbog velikoj broja namirnica i proizvoda zaštićenog porekla i predstavlja stratešku poziciju za upoznavanje lokalne hrane i proizvođača. Smeštena je u mestu Kolorno u palati Ducal, udaljena oko 10km od Parme. Kampus zauzima površinu 5000m2 i opremljen je najsavremenijom tehnologijom – kuhinje za demonstraciju i obuku, centralna kuhinja, restoran za obuku, centar za testenine, akademija vina, kafe… Pored vrhunske infrastrukture, tu je i naučni komitet velikih profesionalaca i vodećih ličnosti u ugostiteljskom sektoru, kao referenca za buduće diplomce.

ALMA škola italijanskog kulinarstva

jednogodišnji program

ITALIAN CULINARY PROGRAM

Ovaj jednogodišnji program usmeren je na autentičnu italijansku kuhinju i predstavlja pravo iskustvo učenja za razvoj jednog profesionalnog kuvara, a sastoji se iz dva dela. Prvi deo (Unit I) obuhvata sticanje osnovnih znanja i predstavlja kombinaciju časova u ALMI sa putovanjima širom zemlje u cilju upoznavanja italijanske hrane i kulinarskih tehnika. Nakon bloka nastave koji traje 10 nedelja (2,5 meseca) sledi radna praksa koja nije obavezna, ali je prilika za jedinstveno praktično iskustvo u trajanju od mesec dana. Za upis prvog dela programa nije neophodno prethodno iskustvu u kulinarstvu, tako da je program dostupan i potpunim početnicima po završetku srednje škole. Program je akreditovan od strane lokalne vlade Emilia Romagna i po uspešnom završetku prvog dela programa (polaganje finalnog ispita) studenti dobijaju sertifikat „Fundamentals of Italian Cuisine – products & techniques“ koji je prepoznat na institucijama širom Evrope.

Drugi deo programa (Unit II) obuhvata kombinaciju italijanske kulinarske kulture, istorije, vina i putovanja sa profesionalnom praksom. Program se sastoji od bloka nastave koji traje 15 nedelja (4 meseca), nakon čega sledi obavezna radna praksa u trajanju od 4 meseca. ALMA ima uspešnu saradnju sa preko 500 partnera širom Italije, uključujući i restorane sa Mišelinovom zvezdom, a izbor partnera kod kojeg će se pohađati praksa zavisiće od potreba studenta, interesovanja, veština koje je stekao i postignuća. Kao dodatak programu tu su i gostujuća predavanja i mogućnost da studenti upoznaju neke od najbolji italijanskih kuvara, polaganje HACCP testa i testa bezbednosti na radnom mestu. Za upis drugog dela programa neophodno je najmanje 6 meseci prethodnog iskustva u radu u profesionalnoj kuhinji. Program je akreditovan od strane lokalne vlade Emilia Romagna i po uspešnom završetku drugog dela programa (polaganje finalnog ispita) studenti dobijaju profesionalnu diplomu „Cook of Italian Cuisine – Advanced Level“.

KRATKI ALMA PROGRAMI

Kratki programi namenjeni su internacionalnim studentima koji žele da usvoje jedinstvena znanja pravljenja prepoznatljivih italijanskih jela.

Italian Pasta program traje 3 nedelje (datum početka: 09.05.2022) i usmeren je na učenje posebnih tehnika pravljenja sveže i suve paste.

Italian Pizza program traje 3 nedelje (datum početka: 13.06.2022) i obuhvata učenje tehnike i pripremu  proizvoda za pravljenje ovog jela.

Italian Pastry program traje 4 nedelje (datum početka: 06.07.2022) i obuhvata učenje italijanske tradicije u pripremi peciva. Programe je mogućne kombinovati u zavisnosti od interesovanja. Po uspešnom završetku svakog programa polaznici dobijaju sertifikat o pohađanju nastave.

Program za akademsku 2022. godinu

Skinite PDF

Uslovi upisa

Nastava se odvija na engleskom jeziku, pa je uslov pohađanja programa minimum Intermediate B1 nivo engleskog jezika za sve programe. Za sve programe neophodna je i diploma završene srednje škole i minimum 18 godina, dok drugi deo jednogodišnjeg programa zahteva i minimum 6 meseci profesionalnog iskustva. Kratki programi imaju fiksne datume početka programa (opisano u „Kratki Alma programi“), dok jednogodišnji program može početi nekoliko puta tokom godine: januar, maj i oktobar (Unit I) i januar, april i avgust (Unit II).

Cene

Italian Culinary Program: 20.800 € (cela godina)

Italian Culinary Program: 14.000 € (samo Unit II)

Kratki programi (pizza, pasta): 3.650 €

Kratki program (peciva): 4.555 €

Kombinacija programa: 6.950 € – 11.305 €

( cena zavisi od kombinacije, trajanje 6-10 nedelja)

Školarina kod jednogodišnjeg programa uključuje: nastavu, uniformu (obavezno je nositi dtokom časova), nastavni materijal, sirovine koje se koriste u nastavi, izleti, ručak danima kada su organizovani časovi, radna praksa.

Dodatni troškovi: registracija za jednogodišnji program 10.700 rsd (90 €), komplet kuhinjskih alata (obavezan, iznosi 305 €), smeštaj, troškovi putovanja, transferi, zdravstveno osiguranje tokom trajanja programa, viziranje pasoša, bankarski troškovi, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi.

MOGUĆNOST RADA

Stručna radna praksa sastavni je deo programa, ali ona nije plaćena, već je cilj sticanje radnog iskustva. Internacionalni studenti u Italiji mogu raditi maksimalno 20 sati nedeljno, isključivo uz radnu dozvolu za rad uz studije (non-EU studenti koji dolaze iz trećih zemalja).

NAPOMENE

  • Egida je direktan zastupnik fakulteta i upisujemo studente po zvaničnim cenama i uslovima. U slučaju eventualnih grešaka na ovom programu, važeći je samo zvanični cenovnik škole.
  • Besplatno šaljemo aplikacije na fakultet i vodimo studenta kroz proceduru upisa koja je koncipirana u fazama sa tačno određenim rokovima, a neophodno ih je sprovesti pravovremeno i u skladu sa zahtevima fakulteta.
  • Neki fakulteti mogu da zahtevaju takse za obradu aplikacije
  • Egida pomaže studentima u ostvarivanju stipendija kod mnogih univerziteta iz naše ponude partnerskih univerziteta.
  • Besplatno apliciranje za adekvatnu vizu za studente koji se prijavljuju preko Egide. Cena vize nije uključena, cenu određuje konzulat države u koju se putuje.
  • Iznos studentskog osiguranja zavisi od države, vrste i trajanja studijskog programa i nivoa pokrivenosti koji se odabere.

Smeštaj

Smeštaj polaznika kada traju predavanja može biti organizovan u ALMA smeštaju, rezidenciji koja se nalazi u centru Kolorna, na pešačkoj udaljenosti od škole i glavnog objekta gde se odvija nastava. U pitanju su opremljene rezidencije koje obuhvataju apartmane sa spavaćim sobama, dnevnim boravkom, kuhinjom, WiFi internetom i klimatizovane su. Smeštaj može biti organizovan u dvokrevetnim ili jednokrevetnim sobama. Tokom trajanja radne prase smeštaj je besplatan i biće organizovan od strane objekta u kojem se odvija praksa. Tokom završnih ispita smeštaj je organizovan u hotelu o trošku polaznika.

Cena smeštaja u rezidenciji iznosi od 3.250 € za dvokrevetnu do 4.050 € za jednokrevetnu sobu (depozit za smeštaj iznosi 200 € i biće vraćen na kraju drugog nastavnog bloka).

Smeštaj tokom trajanja kratkih programa iznosi od 325 € do 435 €.

ALMA School of Italian Culinary Arts

Alma Srl Scuola Internazionale Di Cucina Italiana, Piazza Giuseppe Garibaldi, Colorno, Province of Parma, Italy

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".