Accademia Italiana

Piazza de' Pitti, 15, 50125 Firenze, FI, Italy

Istituto Marangoni

Istituto Marangoni Milano Design School, Via Cerva, Milan, Metropolitan City of Milan, Italy

Florence Institute of Design International

Florence Institute Of Design International, Borgo Ognissanti, 9, 50123 Florence, Metropolitan City of Florence, Italy

Studije dizajna u Italiji, Firenca

Florence Institute of Design International

Florence Institute Of Design International, Borgo Ognissanti, 9, 50123 Florence, Metropolitan City of Florence, Italy

Florence Institute of Design International je fakultet za dizajn u Firenci, osnovana 2008. godine. Specijalizovan je u oblastima arhitekture, grafičkog dizajna, dizajna nameštaja i enterijera za studente širom Evrope i iz celog sveta.

Fakultet

Florence Institute of Design International

Florence Institute of Design International je internacionalna škola dizajna osnovana 2008. godine u Firenci. Specijalizovana je u oblastima arhitekture, grafičkog dizajna, dizajna nameštaja i enterijera za studente širom Evrope i iz celog sveta. Budući da je FIDI privatna institucija, ona pruža kvaliteno obrazovanje kao rezultat profesioinalnih nastavnika, savremene nastavne opreme i interaktivnih tehnika u učenju. Kombinovanjem bogate italijanske tradicije, teorije i tehnologija, programi pružaju detaljno razumevanje kreativnog procesa.

 

fakultet za dizajn u Firenci

Firenca

Institut zauzima istorijsku zgradu u samom centru Firence, u vrlo prometnom delu grada i idealan je za studente dizajna jer sadrži bogato nasleđe renesansnih dela. Prefinjeni ambijent škole stvara vrlo inspirativno okruženje za kreativno razmišljanje studenata. Velike ukrašene učionice dobro su opremljene savremenim sredstvima za nastavu koja uključuju video projektore i računare. Studenti imaju pristup četiri računarske laboratorije, biblioteci sa knjigama, periodičnim publikacijama (stručnim magazinima) i digitalnim resursima koji pomažu kod učenja. Na raspolaganju su zajedničke prostorije za relaksaciju, odmor i druženje nakon nastave. FIDI nudi osnovne i master studije, kao i diploma programe grafičkog dizajna, dizajnu enterijera, dizajna nameštaja, arhitekture i ilustracije. Osnovna filozofija škole jeste da pruža obrazovanje najvišeg nivoa, a svi program pri FIDI-ju odvijaju se na engleskom jeziku.

Osnovne studije

Programi osnovnih studija traju 3 godine (6 semestara) i organizuju se u saradnji sa britanskim University of Chester, tako da studenti nakon trogodišnjih studija stiču Bachelor of Arts (Hons) in Design diplomu. Dostupna su dva smera studija:

° Bachelor of Arts in Graphic Design – oblasti kreiranja kompjuterske grafike, web dizajna i ilustracije. Učenje se temelji na korišćenju grafičkih softvera poput Adobe PhotoShop, Flash, Illustrator, Indesign, After Effects i drugih. Osnovni fokus jeste učenje o štampi, izgledu, bojama i šemama, ali i učestvovanje u različitim projektima i rešavanju problema. Po završetku programa studenti dalje svoju karijeru mogu razvijati u firmama za grafički dizajn, studijima koji se bave reklamiranjem ili marketinškim kompanijama kao grafički dizajneri, ilustratori ili koordinatori produkcije.

° Bachelor of Arts Interior design – fokusira se na tehnike i proces dizajna koji se koristi u Italiji, prevashodno je usmeren na veštine dizajna nameštaja i unutrašnje dekoracije. Koristi se 3D modelovanje enterijera kroz računarske programe poput AutoCAD, 3D Studio Max, Sketchup i VRAY.  Po završetku programa studenti svoje karijere dalje grade kao projektanti prostora, pomoćni dizajneri, rendering ilustratori, izvođači ili koordinatori proizvodnje u kompanijama koje se bave dizajnom enterijera, nameštaja ili u studijima za arhitekturu.

Master studije

Programi master studija  traju jednu godinu i dostupni su u sledećim oblastima:

° Master of Graphic Design – namenjen je studentima koji su osnovne studije završili u oblastima interaktivnih medija, komunikacionih nauka, vizualne komunikacije, grafičkog dizajna i kompjuterskih nauka. Fokus programa je na razvoju kreativnog konceptualnog mišljenja, produkcijij sofisticiranih aplikacija u dizajnu i usavršavanje u naprednoj tehnologiji.

° Master of Interior Design – izbor je za studente ili profesionalce u oblasti dizajna enterijera kojima je potrebna specijalizacija. Nastava kombinuje kretivne i tehničke veštine, a tokom programa se stiču osnovne veštine u detaljima dizajniranja, učenje o materijalima, ali i teme poput projektnog menadžmenta i implementacije dizajna.

° Master of Furniture Design – usmeren je na usvajanje veština proizvodnje nameštaja, od njegovog dizajniranja, razvoja prototipa, pa sve do finalnog proizvoda. U nastavi se koriste kompjuterski softveri poput Rhinoceros, 3D Studio Max i VRAY.

Diploma i Advanced Diploma programi

DIPLOMA I ADVANCED DIPLOMA programi su jednogodišnji ili dvogodišnji programi usavršavanja u oblastima grafičkog dizajna ili dizajna enterijera. Tokom programa se stiču osnove procesa dizajniranja i uče osnovni principi i bazični elementi i koncepti sveta dizajniranja. Nakon završene prve godine student dobija diplomu, odnosno sertifikat i može dalje nastaviti sa školovanjem koji vodi do sticanja BA diplome osnovnih studija.

Letnji programi

LETNJI PROGRAMI se organizuju u oblastima Graphic Design, Architecture, Digital Illustration i Furniture Design. Ovo su četvoronedelji programi koji se odvijaju u periodu juna meseca i namenjeni su polazniciima od potpunih početnika do napredanog nivo znanja, u zavisnosti od odabranog programa. Ovi program su odličan način upoznavanja sa principom rada i pristupom obrazovanju u FIDI-ju. Uz specijalizovani program, polaznici pohađaju i 3 časa italijanskog jezika nedeljno.

Uslovi upisa

Neophodno je priložiti sertifikat o nivou engleskog jezika na kojem se odvija nastava (IELTS 6.5, TOEFL iBT 92+ ili ekvivalent). Za osnovne studije prilažu se svedočnastva prethodnih godina školovanja i diploma srednje škole ako je učenik završio školu u momentu apliciranja. Takođe se prilaže potvrda o pohađanju umetničkog programa ili časova umetnosti (učenici koji nisu pohađali umetnički program, ali imaju svoj portfolio radova, takođe se uzimaju u razmatranje). Za master programe prilažu se transkripti položenih ispita i diploma osnovnih studija ako je u momentu apliciranja student već završio studije. Napomena: postoje i dodatni uslovi za upis u zavisnosti od programa. Početak akademske godine je septembar I januar.

Cene i stipendije

ŠKOLARINA 2022/2023 za non-EU studente:

Osnovne studije: 8.710 € po godini

Master studije: 7.110 € po godini

Dipolma programi: 7.110 € po godini

Letnji programi: 1000 €

Smeštaj: 4.500 € – 12.000 € u zavisnosti od odabrane opcije

Dodatni troškovi: studentska registracija (780 €), registracija za letnji program (350 €), nastavni materijal u zavisnosti od programa, zdravstveno osiguranje, viziranje pasoša, knjige, avio karte, transferi, troškovi života i lični trokovi studenta, bannkarski troškovi i ostali nepomenuti troškovi.

STIPENDIJA

Stipendije su dostupne samo za studente osnovnih studija. Više informacija dostupno je na upit.

Smeštaj i troškovi života

FIDI nema svoje privatne rezidencije, već smeštaj nudi kroz agencije sa kojima imaju saradnju. Najčešće se studenti odlučuju za smeštaj u zajedničkim stanovima koje dele sa više studenata, dok za one koji žele privatnost postoje i jednosobni apartmani ili studija. Cene smeštaja u zajedničkom stanu kreću se od 450 € naviše, dok jednokrevetni apartman iznosi od 700 € mesečno naviše. Struja, gas i voda plaćaju se dodatno i iznose 50 € ili više u zavisnosti od potrošnje.

MOGUĆNOST RADA

Internacionalni učenici koji imaju EU pasoš u italiji mogu raditi pola radnog vremena, odnosno 20 sati nedeljno. Studenti koji nemaju EU pasoš mogu raditi u okviru kampusa fakulteta (biblioteka, kantina) ili ako apliciraju za radnu dozvolu (za radnu dozvolu neophodno je imati ponudu od italijanskog poslodavca).

Napomene

  • Egida je direktan zastupnik fakulteta i upisujemo studente po zvaničnim cenama i uslovima. U slučaju eventualnih grešaka na ovom programu, važeći je samo zvanični cenovnik škole.
  • Besplatno šaljemo aplikacije na fakultet i vodimo studenta kroz proceduru upisa koja je koncipirana u fazama sa tačno određenim rokovima, a neophodno ih je sprovesti pravovremeno i u skladu sa zahtevima fakulteta.
  • Neki fakulteti mogu da zahtevaju takse za obradu aplikacije
  • Egida pomaže studentima u ostvarivanju stipendija kod mnogih univerziteta iz naše ponude partnerskih univerziteta.
  • Besplatno apliciranje za adekvatnu vizu za studente koji se prijavlju preko Egide. Cena vize nije uključena, cenu određuje konzulat države u koju se putuje.
  • Iznos studentskog osiguranja zavisi od države, vrste i trajanja studijskog programa i nivoa pokrivenosti koji se odabere

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".