Fakultet

Accademia Costume & Moda Roma

Ova umetnička škola sa dugom tradicijom osnovana je 1964. godine u Rimu u cilju mode i kreiranja kostima za zabavnu industriju. Već godinama se kvalifikuje kao centar sa izvrsnim didaktičkim metodama, a njenu akademsku ponudu čine programi osnovnih i master studija u modi, filmu, dizajna kostima, dizajna nakita i modnog marketinga. Akreditovana je od strane italijanskog Ministarstva obrazovanja i istraživanja i tokom 2019. godine od strane The Business of Fashion proglašena je među top 3 škole mode sa prestižnim globalnim rangom “The Best Fashion Schools in the World 2019”. Od 2020. sa poslovanjem počinje i novi kampus u Milanu (nedaleko od Piazza Cinque Giornate) gde studenti imaju mogućnost da izučavaju komunikaciju i menadžment u modnom sistemu.

akademija kostima i mode rim

Rim

Rim kao destinacija je inspiracija za učenje i celu profesionalnu karijeru studenata dizajna. Studiranje umetnosti i dizajna u “Večnom gradu” je jedinstvene i uzbudljiva prilika da se kroz istoriju, kulturu, lepote u savršenom balansu italijanske tradicije od malih proizvođača rukotvorina do čuvenih modnih kuća, studenti upoznaju sa italijanskom visokom modom. Fakultet se nalazi u srcu Rima, ispred dvorca SantAngelo i samo nekoliko koraka od Piazza Navona. Palata u kojoj se nalazi je izgrađena 1925 godine i karakterišu je veliki prozori, prostrane učionice i dizajnerske laboratorije i terase sa pogledom na reku Tibar, katedralu Svetog Petra i centar Rima.

 

Program za akademsku 2022./23. godinu

Skinite PDF

Osnovne studije

Osnovne studije traju ukupno 3 akademske godine, odvijaju se na italijanskom jeziku i akreditovani su od strane Ministarstva obrazovanja Italije (MIUR). Početak programa organizuje se u oktobru i program su dostupni svim zaintersovanim studentima koji su završili srednju školu. Zbog velike potražnje i ograničenog broja mesta, škola organizuje i kulturalno umetnički prijemni ispit određenim datumima tokom godine. Akademsku ponudu čine sledeći smerovi osnovnih studija:

 • BA (Bachelor of Arts) Costume & Fashion (Rim; MIUR)
 • BA (Bachelor of Arts) Fashion Editor, Styling & Communication (Rim – MIUR, Milano)
 • BA (Bachelor of Arts) Cinema & Filmmaking: Media Design & Multimedia Arts (Rim; MIUR)
 • Undergraduate Course Fashion Design Management (Milano)

Master studije

Dostupna su tri tipa studija –  Academic Master, Master  i Master of Arts. Academic Master i Master of Arts priznati su su od Ministarstva obrazovanja Italije (MIUR). Studije se odvijaju na italijanskom ili engleskom jeziku, s početkom u novembru mesecu. Razlikuju se u pogledu dužine trajaja, jer akademski master i master traju jednu godinu (ukupno 60 ECTS bodova), dok Master of Arts traje dve godine (ukupno 120 ECTS bodova). Akademsku ponudu čine sledeći master programi:

 • Academic Master Alta Moda, Fashion Design (Rim; MIUR)
 • Academic Master Accessories Design (Rim; MIUR)
 • Academic Master Creative Knitwear Design (Rim; MIUR)
 • Academic Master The Art & Craft of the Costume Designer (Rim; MIUR)
 • Academic Master Fashion Jewellery (Rim; MIUR)
 • Academic Master Fabrics Innovation Design (Rim; MIUR)
 • Master in Fashion Sustainability & Industry Evolution (Milano)
 • Master in Fashion Communication & Art Direction (Milano)
 • Master in Style & Management for the Music Industry (Milano)

Kratki kursevi

Kratki programi namenjeni su profesionalcima radi potrebe za usavršavanjem određenih veština ili budućim studentima koji žele da steknu osnovna znanja u ovoj oblasti. Pripremni program za osvnovne studije Foundation Course je jednogodišnji uvodni program za studije iz oblasti Costume & Fashion, Fashion Editor Styling & Communication i Fashion Design Management koji pored stučne nastave nudi mogućnost učenja italijanskog jezika, koji je neophodan za sve studijske programe. Kratki stručni kursevi traju 6-9 meseci i dostupni su u sledećim oblastima: Fashion Design. Intenzivni kratki programi (3 meseca, nastava se odvija samo subotom) dostupni su u oblastima  Introduction to Fashion Archive, Bags Structure and Design, Product Merchandising, Visual Merchandising, Fashion Marketing & Advertising, Prototyping for Shoes & Bags, 3D draping, Jewelry & Brijon Desing. Letnji programi u trajanju od 1 nedelje dostupan je u oblasti Summer Fashion Experience.

Uslovi upisa

Za upis osnovnih studija neophodna je nostrifikovana diploma srednje škole (12 godina školovanja) i sertifikat za B2 nivo italijanskog jezika koji nije stariji od 2 godine. Pored navedenog studenti prolaze i umetnički prijemni ispit koji se sastoji od provere studentovog portfolia, motivaciono pismo i motivacioni intervju sa akademskim timom škole. Prijemni ispiti organizuje se u nekoliko termina tokom godine.

Za upis mastera prvo se prolazi selekcija koja podrazumeva proveru portfolia, motivacionog pisma, biografije i intervju. Selekcija služi da bi se zadržao nivo kvaliteta studenata koji upisuju ovu školu. Oni koji prođu selekciju dalje prilažu diplomu osnovnih studija (koja je srodna oblasti master studija koju student želi da upiše) ili profesionalni kurs koji su završili u srodnoj oblasti (ukoliko je reč o profesionalcima koji već rade u industriji i žele master radi usavršavanja) i sertifikat o jeziku (B1 engleski ili B2 italijanski) ne stariji od 2 godine.

Cene i stipendije

ŠKOLARINA ZA 2022/2023

Osnovne studije: 14.000 € po godini (non-EU), 12.000 € po godini (EU studenti)

Jednogodišnji master: 24.000 € (non-EU), 17.500 € (EU studenti)

Dvogodišnji master: 17.000 € po godini (non-EU), 13.000 € po godini (EU studenti)

Kratak stručni programi: 17.080 € (non-EU), 9.760 € (EU studenti)

Kratak intenzivni program: 2.000 € – 7.500 € (non-EU), 1.500 € – 6.100 € (EU student)

Letnji kurs: 1.220 €

Dodatni troškovi: nastavni materijal, troškovi ispita, smeštaj, osiguranje, lični troškovi i ostali nepomenuti troškovi.

 

STIPENDIJA

Fakultet nudi mogućnost apliciranja za stipendiju za osnovne i master studije pre samog upisa fakulteta. Odobrena stipendija nije garancija da će student biti upisan na studije. Rok za apliciranje za stipendiju je 30.04.2022.

Smeštaj i troškovi života

Accademia Costume & Moda nema sopstvene kapacitete smeštaja, ali preporučuje različite platforme za pronalaženje sobe u zajedničkom stanu ili privatne jednosobne apartmane. Platforme su DoveVivo, Spotahome, Dotstay i Sturent for ACM. U proseku je potrebno računati na oko 1000 € za troškove života mesečno (stan i hrana) u zavisnosti od odabrane opcije i grada u kojem student boravi.

Studentska italianska viza dozvoljava rad do 20 sati nedeljno.

 

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".