Fakultet

NABA Nuova Accademia di Belle Arti

NABA Nuova Accademia di Belle Arti je renomirana umetnička, modna i dizajnerska akademija smeštena u svetskom modnom i umetničkom epicentru Milanu i glavnom gradu italijanske kulture i bioskopa – u Rimu. Reč je o najvećoj privatnoj akademiji u Italiji, sa visokoobrazovnim sistemom u oblasti umetnosti. Osnovana je 1980. godine i već 1981. godine akreditovana je od strane italijanskog Ministarstva obrazovanja. Danas je NABA ugledna internacionalna akademija koju pohađaju studenti iz različitih delova sveta, kao i domaći studenti iz cele Italije. U prilogu izuzetnom uspehu koji je ostvaila tokom prethodnih godina govori i novi kampus u Rimu koji je zvanično počeo sa radom. Polaznici na osnovnim studijama potiču iz srednjih škola različitih profila umetnosti, dok su polaznici master programa uglavnom diplomci sa univerziteta i akademija primenjenih umetnosti završenih u Italiji ili inostranstvu.

Predavače na NABA akademiji čine stručnjaci i umetnici koji dolaze iz različitih profesionalnih okruženja i raznih krajeva sveta, takođe sa studentima učestvuju u mnogim vannastavnim aktivnostima. NABA je domaćin niza seminara i konferencija koji omogućavaju studentima da se upoznaju kako sa italijanskom, tako i sa međunarodnom umetničkom scenom. Karijerni centar akademije studentima daje mogućnost radne prakse i različite poslovne prilike, kao i podršku i pripremu za budući posao. Pored toga organizuju se različiti projekti pri akademiji i u saradnji sa kompanijama, pa studenti imaju mogućnost da svoje znanje primene u praksi. NABA nudi osnovne i mater studije, kao i letnje programe.

NABA modna dizajnerska akademija

Destinacija

Milano

NABA kampus u Milanu smešten je u jednoj od najatraktivnijih oblasti grada –  u zoni Navigli. Novootvoreni NABA kampus u Rimu zauzima prostori od preko 3700 kvadrata i smešten je u Ostiense distriktu. Pored prostora gde se odvija nastava, kampusi poseduju najsavremenije opremljene laboratorije i ateljee – za izradu kompjuterske grafike, video zapisa, 2D i 3D modeliranja, kao i za rad sa najrazličitijim materijalima poput plastike, drveta i metala. Tu je i izložbeni prostor, pa su često domaćini izložbi italijanskih i stranih umetnika. NABA u Milanu raspolaže multimedijalnom laboratorijom sa poslednjom IT tehnologijom, bibliotekom, jezičkim centrom, prostorijama za odmor i relaksaciju studenata i kafeterijom.

Osnovne studije

Osnovne studije (Bachelor of Arts) traju tri godine i dostupne su u različitim oblastima umetnosti. NABA nudi studije na engleskom ili italijanskom jeziku u sledećim oblastima:

 • BA in Fashion Design (sa specijalizacijama: Fashion Design Management, Fashion Design ili Fashion Styling and Communication),
 • BA in Design (sa specijalizacijama: Interior Design ili Product Design),
 • BA in Painting and Visual Arts (sa specijalizacijama: Painting ili Visual Arts),
 • BA in Graphic Design and Art Direction (sa specijalizacijama: Brand Design, Visual Design ili Creative Direction)
 • BA in Set Design (sa specijalizacijama: Theatre and Opera ili Media and Events),
 • BA in Creative Technologies (sa specijalizacijama: VFX, 3D Design ili Game Development),
 • BA in Film and Animation (sa specijalizacijama: Filmmaking ili Animation).

Master studije

Master studije su specijalizovani progamu u trajanju od 1 ili 2 godine. Ovaj program namenjen je polaznicima koji su već stekli osnovno akademsko obrazovanje, pa imaju želju da nastave da se usavršavaju u određenoj oblasti umetnosti. NABA nudi dvogodišnje Master of Arts studije u sledećim oblastima: MA User Experience Design, MA Visual Design and Integrated Marketing, MA Interior Design, MA Product and Service Design, MA Social Design, MA Fashion Design, MA Textile Design, MA Fashion and Costume Design, MA Creative Media Production, MA Visual Arts and Curatorial Studies, a od intenzivnih jednogodišnjih programa u ponudi su sledeći programi: MA Creative Advertising, MA Sustainable Innovation Communication, MA New Urban Design, MA Fashion Digital Marketing, MA Art and Ecology, MA Contemporary Art Markets, MA Photography and Visual Design, MA Screenwriting for Series, MA Fashion Law.

Letnji programi

NABA nudi letnje programe u trajanju od 2, 4, 6 nedelja u sledećim oblastima: Design, Fashion Design, Visual Arts, Communication and Graphic Design, Media Design and New Technologies i Two cities, double experience program (u Milanu i Rimu). Programi traju 2, 4 ili 6 nedelja i počinju određenim datumima tokom leta. Namenjeni su svim zainteresovanim polaznicima koji žele da naprave uvod u studiranje ili da osveže znanje i podstaknu svoju kreativnost. Uslov za pohađanje programa je dobar nivo engleskog jezika i minimum 19 godina (polaznici od 16-17 godina biće uzeti u razmatranje samo ako pokažu jaku motivaciju za pohađanje kursa i ako prilože pismenu suglasnost roditelja).

Uslovi upisa

Nastava se odvija engleskom ili italijanskom jeziku u zavisnosti od izbora studenta i zato je potrebno priložiti sertifikat o adekvatnom jezičkom nivou (za studije na italijanskom neophodan je minimum B1 nivo, CILS, CELI ili drugi; za studije na engleskom potrebno je imati minimum IELTS 5.0, TOEFL pBT 494-510, TOEFL iBT 59-64, Cambridge i drugi). Za osnovne studije potrebno je priložiti svedočanstva za prethodne godine školovanja i diplomu srednje škole (aplikanti koji se još školuju biće primljeni na program uz uslov da dostave diplomu naknadno).

Za osnovne studije polaže se i prijemni ispit koji obuhvata tri tačke:

a) umetnički esej,

b) zadatak projekat (tema zavisi od odabranog studijskog programa)

c) portfolio radova.

Za studente koji upisuju master program, prilaže se transkript položenih ispita i diploma osnovnih studija (oni koji još nisu završili studije biće primljeni na studijski program uz uslov da dostave diplomu osnovnih studija naknadno).

Aplikanti se pozivaju na intervju putem Skype-a. NABA zadržava pravo da traži dodatna dokumenta na uvid.

Cena

ŠKOLARINA 2024/25

Osnovne studije: 20.600 € po godini

Master studije: 20.600 €  po godini, 20.000 € za jednogodišnje programe

Letnji programi: 1436 € – 3600 € (za dvonedeljni kurs)

Dodatni troškovi: dodatni školski troškovi (knjige, nastavni materijal), troškovi žviota, viziranje pasoša, transferi, avio karte, osiguranje, bankarski troškovi, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi.

STIPENDIJA

NABA  nudi različite vrste stipendija za osnovne i master studije u zavisnosti od akademskog postignuća učenika kroz školovanje, talenta i kreativnosti, a iznos stipendije može biti do 40% na školarinu.

 MOGUĆNOST RADA

Internacionalni studenti u Italiji mogu raditi maksimalno 20 sati nedeljno. Studenti koji dolaze iz EU imaju pravo da rade i duže tokom raspusta. Studenti iz ne-EU zemalja je potrebno da dobiju radnu dozvolu za rad uz studije (maks. 20 sati).

Napomene:

 • Egida je direktan zastupnik fakulteta i upisujemo studente po zvaničnim cenama i uslovima. U slučaju eventualnih grešaka na ovom programu, važeći je samo zvanični cenovnik škole.
 • Besplatno šaljemo aplikacije na fakultet i vodimo studenta kroz proceduru upisa koja je koncipirana u fazama sa tačno određenim rokovima, a neophodno ih je sprovesti pravovremeno i u skladu sa zahtevima fakulteta.
 • Neki fakulteti mogu da zahtevaju takse za obradu aplikacije
 • Egida pomaže studentima u ostvarivanju stipendija kod mnogih univerziteta iz naše ponude partnerskih univerziteta.
 • Besplatno apliciranje za adekvatnu vizu za studente koji se prijavlju preko Egide. Cena vize nije uključena, cenu određuje konzulat države u koju se putuje.
 • Iznos studentskog osiguranja zavisi od države, vrste i trajanja studijskog programa i nivoa pokrivenosti koji se odabere

Smeštaj

NABA nema svoje rezidencije, ali nudi asistenciju prilikom pronalaženja smeštaja za svoje studente. U ponudi su studio apartmani za one koji žele punu privatnost, ali i jednokrevetne ili dvokrevetne sobe u zajedničkim apartmanima koje deli više studenata. Cene smeštaja kreću se od 700 € do 1000 € i više mesečno, u zavisnosti od odabranog tipa smeštaja.

 

NABA Nuova Accademia di Belle Arti

Nuova accademia belle arti, Via Carlo Darwin, 20, 20143 Milano, Metropolitan City of Milan, Italy

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".