Pretraga

×

Srbija

Novi Sad

address Katolička porta 6

fax 381-021.427.209

Srbija

Beograd

Crna Gora

Podgorica

address Bul. Džordža Vašingtona 35

SAD, Florida

Majami

address 8950 SW 74th Ct Suite 2201 B11,Miami

×

Zanimljivosti o nemačkom jeziku

Nikada ne možete znati previše stranih jezika. Uvek je korisno da upišete kurs stranog jezika u inostranstvu i proširite svoje znanje i steknete sigurnost u komunikaciji. Nemački jezik kao maternji govori oko 128 miliona ljudi u Evropi, dok je drugi jezik za čak 18 miliona govornika. Preko Egide, možete ga učiti u Berlinu, Beču ili nekom drugom gradu po vašem izboru. Naša ponuda obuhvata kurseve jezika u Nemačkoj i Austriji i za mlade i za odrasle.

zanimljivosti o nemačkom jeziku

Činjenice o Nemačkoj:

 • Nemačka može da se pohvali sa stopom pismenosti od 99%.
 • Nemački spada u tri najčešće učena jezika u svetu, kao i deset najčešće govorenih jezika u svetu.
 • Nemački je među prvih pet najčešće korišćenih jezika na Internetu.
 • Jedna četvrtina turista u SAD su nemački govornici.
 • Nemačka je druga najpopularnija evropska destinacija za američke turiste.
 • Sa 22%, Amerikanci nemačkog porekla predstavljaju najveću etničku grupu u Americi danas.
 • Neki istaknuti Nemci su  Albert Ajnštajn, Levi Štrausa, Henri Kisindžer i Verner fon Braun.
 • Standardni nemački jezik potiče od jednog dijalekta saksonskog koji je koristio Martin Luter za prevod Biblije u ranom 16. veku. Vođa reforme je izabrao taj dijalekt jer je sam dolazio iz Saksonije, ali i zato što je saksonski kombinovao elemente dijalekata koji su se govorili u svim regijama u kojima se pričao nemački. Kasnije će pisci poput Getea i Šilera, veliki mislioci poput Kanta i Ničea i muzičari kao Mocart, Betoven i Bah koristiti ovaj jezik da se na njemu izraze.

 

 • “Ti” i “Vi”

Kod Nemaca, uobičajen način ličnog oslovljavanja je formalno “Vi”, koje se obično  koristi u javnosti i na radnom mestu.  Čak iako se susedi, ili kolege na poslu, već dugo poznaju  često  ostaju  sa “Vi”.  “Ti” se koristi  samo u krugu prijatelja, bliskih poznanika i kolega, kao i u oslovljavanju dece do šesnaeste godine. Učenici i studenti takođe koriste “ti”. Opšte pravilo je da  je starija osoba ta koja će mlađoj ponuditi  oslovljavanje sa “ti”. Na poslu su,  međutim,  nadređeni oni koji  su pozvani da zaposlenima ponude oslovljavanje sa “ti”.

 • “Molim” i “Hvala”

Kada se iskazuje želja ili postavlja pitanje, najčešće se koristi  “Molim”: , “Možete li mi, molim Vas, reći koliko je sati?, Mogu li, molim Vas, dobiti novine? ” . Ove reči su izrazi ljubaznosti i učtivosti. Kada nešto dodate drugoj osobi obično možete reći: “izvolite”.  “Mnogo hvala”, ili , “hvala lepo”  je uobičajeni odgovor u toj prilici. Ako vam se ponudi da nešto popijete  korišćenje reči  “hvala”, u stvari, znači “ne, hvala”. A kada kažete “da, molim Vas” ili  “da, rado” znači da želite još nešto.

 • Tačnost

Nemci  mnogo drže do tačnosti. Radio i televizijske emisije počinju  tačno u najavljeno vreme. Isto važi u najvećem broju slučajeva za vreme polazaka  autobusa i vozova. Ni u Nemačkoj, međutim, tačnost nije sveprisutna.

 • Dogovori

“Hoćemo li večeras na pivo?” ili “Hoćemo li na kafu?” – Dogovori  se često prave  upravo na ovaj način. Pristojnost nalaže da se i kod dogovora zakazanih u slobodno ima u vidu tačnost.

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".

Ovaj sajt koristi cookies. Klikom na dugme potvrđujete da se slažete sa našim pravilima privatnosti.

Prihvatam