Pretraga

×

Srbija

Novi Sad

address Katolička porta 6

fax 381-021.427.209

Srbija

Beograd

Crna Gora

Podgorica

address Bul. Džordža Vašingtona 35

SAD, Florida

Majami

address 8950 SW 74th Ct Suite 2201 B11,Miami

×

Kako da brzo i lako proširite svoj vokabular

Učenje novih reči ponekad može biti teško i naporno, ali ne mora da bude tako. Donosimo vam nekoliko saveta kako da brzo i lako proširite svoj vokabular, a usput se i zabavite i još više zavolite strani jezik koji učite.

  1. Kartice sa rečima

Reči koje želite da zapamtite, a to vam nikako ne polazi za rukom, zapišite na kartice od kartona u različitim bojama. Trebalo bi da vam se s jedne strane kartončića  nalazi reč na maternjem jeziku, a  sa druge strane reč na jeziku koji želite da naučite. Pored reči, u zagradi, možete dodati i izgovor, kako biste bili sigurni da vam je speling dobar i da nećete zapamtiti pogrešno. Nedoumice u vezi sa spelingom možete razrešiti na taj način što ćete pronaći na internetu kako se reč koja vas zanima pravilno izgovara. Na ovaj način, učenje novih reči postaje veoma zanimljivo, jer možete organizovati i društvene igre sa prijateljima, gde će vam zadatak biti da pogađate kako se određene reči pišu i izgovaraju na stranom jeziku, koristeći upravo ove kartice.

  1. Post-it papirići

Ponekad je, koliko god da se trudite, gotovo nemoguće da vam neka reč uđe u glavu. Razlozi za to mogu biti najrazličitiji – od toga da se reč komplikovano piše ili izgovara, do toga da se ne koristi toliko često u svakodnevnoj konverzaciji i jednostavno nemate dovoljno prilike ni da je čujete, a ni da je upotrebite. Tada vam u pomoć mogu priskočiti post-it papirići, koje ćete zalepiti na sva vidna mesta po stanu, poput frižidera ili vrata od sobe. Tako će vam uvek biti na vidnom mestu, šta god drugo da radili, i imaćete više dodira sa njom. Posle nekog vremena stalne izloženosti, usvojićete je kao sastavni deo svog vokabulara.

planiranje obaveza

 

  1. Sajtovi za učenje jezika

Novi jezik nećete u potpunosti savladati tako što ćete ga učiti na različitim sajtovima, ali vam to svakako može pomoći da proširite svoj vokabular na zanimljiv način, učeći reči koje su najfrekventnije u nekom stranom jeziku. Jedan od takvih sajtova je, na primer, Duolingo, na kome možete, ukoliko se već služite engleskim ili nekim od drugih ponuđenih stranih jezika, steći osnove iz španskog, portugalskog, turskog, ruskog, nemačkog, švedskog i mnogih drugih jezika. Prelazeći nivo po nivo, postepeno ćete učiti nove reči, uz slušanje izgovora i korekciju grešaka.

  1. Slušanje muzike na jeziku koji želite da naučite

Jedan od najefikasnijih načina da naučite nove reči, kao i da ih ispravno izgovarate, jeste da pronađete muzičke izvođače čija muzika vam se dopada i slušate pesme na tom jeziku. Dok slušate pesme, bilo bi dobro i da potražite njihov tekst na internetu i prevedete ga na svoj maternji jezik ili engleski, ukoliko slušate muziku na španskom, italijanskom ili recimo francuskom jeziku. Za većinu pesama koje nisu na engleskom, moći ćete da pronađete engleski prevod, pa ćete na taj način imati dvostruku korist. S jedne strane ćete naučiti značenjje novih reči, a s druge strane ćete možda naučiti i reči na engleskom koje niste znali. Muziku možete slušati i na putu do škole, fakulteta ili posla, kao i dok obavljate druge aktivnosti. Na taj način ćete celodnevno biti u kontaktu sa jezikom koji učite i lakše ćete savladati nove reči.

slušanje muzike

  1. Filmovi i serije bez prevoda

Ukoliko ste početnik, naravno da se od vas ne očekuje da već možete da pratite kompleksnije sadžaje na stranom jeziku bez prevoda. Međutim, ukoliko se već solidno služite nekim jezikom, vreme je da sa titlova na maternjem jeziku pređete na titlove na jeziku na kom su sadržaji koje gledate. Primera radi, ukoliko gledate neki film ili seriju na engleskom jeziku, moći ćete istovremeno i da čujete kako se neka reč izgovara, kao i da vidite kako se piše, pa ćete praviti manje grešaka u prilikom pisanja tekstova na engleskom, a i usvojićete nove reči.

  1. Putovanja

Letovanje ili zimovanje možete iskoristiti na pametan način. Ne morate se odreći mora ukoliko želite da učite strani jezik. Danas postoji mnogo škola jezika koje se nalaze na primorju i možete da provedete aktivan odmor, gde ćete nekoliko sati učiti nove reči, a ostatak vremena provoditi na plažama, u obilasku grada i komunicirajući sa lokalnim stanovništvomi i novim prijateljima koje ste stekli na kursu jezika. Preko Egide, možete letovati i učiti jezik na Malti, u Nici, na Siciliji, Tenerifima ili na nekoj drugoj lokaciji, po vašem izboru. Više informacija o ovakvom vidu putovanja i učenja jezika saznajte klikom na: kursevi jezika u inostranstvu.

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".

Ovaj sajt koristi cookies. Klikom na dugme potvrđujete da se slažete sa našim pravilima privatnosti.

Prihvatam