Tasis – The American School in Switzerland

TASIS The American School In Switzerland, Via Collina d'Oro, Collina d'Oro, Switzerland

Leysin American School

Leysin, American School, Leysin, Switzerland

Institut auf dem Rosenberg

Institut auf dem Rosenberg, Höhenweg, St. Gallen, Switzerland

Institut Montana Zugerberg

Schönfels 5, 6300 Zug, Switzerland

École Nouvelle de la Suisse Romande

École Nouvelle de la Suisse Romande, Chemin de Rovéréaz, Lausanne, Switzerland

Institut Monte Rosa

Avenue de Chillon 57, 1820 Territet, Switzerland

Collège du Lèman International School

Collège du Léman, Route de Sauverny 74, 1290 Versoix, Geneva, Switzerland

Collège Alpin International Beau Soleil

Route du Village 1, 1884 Villars-sur-Ollon, Switzerland

Brillantmont International School

Avenue Charles-Secrétan 16, 1005 Lausanne, Switzerland

Aiglon College

Avenue Centrale 61, 1885 Chesières, Switzerland

Državne srednje škole u Švajcarskoj

Switzerland

Program kulturne razmene

Državne srednje škole u Švajcarskoj

Program za 2020/21. godinu

Skinite PDF

Podelite:

Switzerland

Državne srednje škole Švajcarska – program kulturne razmene. Namenjen je učenicima koji žele da  nauče ili usavrše nemački ili francuski jezik i upoznaju način života i kulturu Švajcarske.

Program

Program

Program kulturne razmene u Švajcarskoj namenjen je učenicima koji žele da  nauče ili usavrše nemački ili francuski jezik dok upoznaju način života i kulturu ljudi u ovoj zemlji. Švajcarska održava veoma visok standard, pa je tako jedna od najpoželjnijih zemalja za život u svetu. Iako jedna od najmanjih država u Evropi, ima čak četiri zvanična jezika, a u svetu je poznata po svojim luksuznim brendovima (nakit, čokolada, sir…). Moderni i uređeni gradovi, odličan gradski prevoz, impresivni planinski lanci i brojna jezera sigurno će doprineti nezaboravnom iskustvu polaznika ovog programa.

Obrazovanje dece u Švajcarskoj obično počinje oko četvrte godine polaskom u predškolsko koje traje 2 godine. Obavezno obrazovanje u Švajcarskoj traje oko 9 godina, u zavisnosti od kantona, i obuhvata sledeće: osnovno obrazovanje od 6 godina, a potom nižu srednju školu koja traje oko 3 godine.  Ovde se obavezno obrazovanje završava i počinje viša srednja škola za učenike od 15 godina, koja traje 2 ili 3 godine. Viša srednja škola deli se na gimnaziju ili stručnu školu. Za švajcarske učenike, ovo je poslednji korak pred završni ispit, Swiss Matura, koji je potreban za upis na fakultet. Učenik na programu kulturne razmene uglavnom pohađa gimnaziju ili tzv. Mittelschule. Na ovom nivou dostupna su četiri programa: klasični, nauka, savremeni jezici i latinski. Predmeti koji su uključeni u sve programe su nemački (francuski), engleski, matematika, biologija, hemija ili fizika, istorija, geografija i fizičko vaspitanje.

srednje škole u švajcarskoj

Profil

 • Lokacija škola:uglavnom seosko okruženje ili škole u manjim gradovima
 • Tip škola:mešovite škole (dečaci i devojčice)
 • Starosna struktura:15-18 godina prilikom prijave na program razmene
 • Nastavni program:gimnazija –  jedno polugodište ili cela školska godina

Cena programa za 2020/21: 7.275 CHF za celu školsku godinu, 6.830 CHF za jedno polugodište (proleće), 6950 CHF za jedno polugodište (jesen).

Dodatni troškovi: prijava 10.700 rsd (ili 90 €), osiguranje (za non-EU 1300 CHF cela godina, 650 CHF semestar), aktivnosti i ekskurzije, dodatne aktivnosti (instrument, sport, časovi glume….), preporuka za džeparac (200 – 300 CHF mesečno), kamp dobrodošlice gde se učenici na programu upoznaju među sobom (doplata je 415 £ za London, 475 € za Pariz, dodatne informacije o programu dostupne su na upit), bankarski troškovi i drugi nepomenuti troškovi.

Smeštaj

Učenici na kulturnoj razmeni smešteni su u volonterske porodice koje uživaju u druženju sa mladima iz različitih zemalja i koji žele da kroz međusobno druženje i zajednički život upoznaju drugačiju kulturu i običaje. Većina porodica nalazi se u manjim prigradskim mestima ili u seoskom okruženju. Pažljivo odabrane porodice se od samog početka trude da se učenik oseća kao kod svoje kuće. Zajedničko provođenje vremena je veoma važno. Porodice vrlo često organizuju izlete van mesta boravka, piknike u prirodi, obilaske istorijskih znamenitosti i sl. U švajcarskim porodicama, većina razgovora odvija se u vreme večere, u ranim večernjim satima, kada svi ukućini prepričavaju kako su proveli dan, pa je ovo odlična prilika za učenje jezika i zbližavanje sa porodicom.

Izdvajamo

 • program kulturne razmene;
 • pohađa se 1 ili 2 polugodišta;
 • škole u svim krajevima Švajcarske;
 • briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci;
 • mogućnost izbora jezika – nemački ili francuski;
 • organizovane ekskurzije;
 • škole uglavnom u malim sredinama, u sigurnom okruženju.

Uslovi upisa

Uslovi za upis  internacionalnih učenika su uzrast 15-18 godina, znanje nemačkog ili francuskog jezika (minimum dve godine učenja) i minimum dobar uspeh u školi. Prijava na program traje do 15.03.2020. za prvo polugodište i do 15.10.2020. za drugo polugodište, ali se preporučuje rana prijava, jer se mesta na programu izuzetno brzo popunjavaju. Učenicima zainteresovanim za francusko govorno područje se posebno preporučuje rana prijava, budući da su mesta za ovaj program vrlo ograničena.

NAPOMENA: Program kulturne razmene namenjen je prvenstveno upoznavanju učenika sa lokalnom kulturom i jezikom. Polaznici nemaju mogućnost izbora lokacije, porodice ili škole.

Državne srednje škole u Švajcarskoj

Switzerland

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".