Ostali fakulteti u Sjedinjenim Američkim Državama

Bradenton

Čikago

Dover-Fokskroft

Granby

Grinfild

Hjuston

Honolulu

Idyllwild

Kokonat Krik

Lejk Meri

Lindon

Nju Hejven

Oakdale

Olympic Valley

Pitsfild

SAD

San Dijego

San Juan Capistrano

Santa Barbara

Vest Palm Bič

Vilbraham

Windermere

Fakultet

Arizona State University

ASU Arizona State University je državni istraživački univerzitet koji je osnovan pre više od 130 godina i koji predstavlja jednu od najvećih obrazovnih institucija po broju upisanih studenata u SAD-u. Reč je o novom tipu univerziteta koji je posvećen inovativnim idejama i akademskoj izvrsnosti i zbog te činjenice zauzeo je čak prvo mesto u SAD za inovacije u obrazovanju čime je pretekao prestižne institucije poput MIT i Stanford (U.S. News Best Colleges rankings 2022).

Na ASU je sve u znaku inkluzije, pa tako ovu instituciju pohađa preko 15.000 internacionalnih studenata koji predstavljaju više od 130 zemalja sveta. Univerzitet ima ukupno pet kampusa od kojih se četiri nalaze u gradskom području Feniksa, dok se peti kampus nalazi na 4 sata vožnje kod jezera Havasu.

Važno je pomenuti da ASU nalazi među top 10 univerziteta u SAD za osnovne studije (U.S. News & World Report 2022) i na prvom je mestu kao najpopularniji izbor od strane internacionalnih studenata (Institute of International Education Open Doors Report, 2021).

 

Arizona State University key statistics

#1 in the U.S. for innovation U.S. News & World Report, 7 years, 2016–2022

#1 public university in the U.S. chosen by international students Institute of International Education 2021

#8 in the world for student-employer connections QS Graduate Employability Rankings 2022

#9 in the world for UN sustainability goals Times Higher Education World University Impact Rankings 2021

#10 in the U.S. for undergraduate teaching U.S. News & World Report 2022

Top 10 for patents issued to U.S. universities U.S. National Academy of Inventors and the Intellectual Property Owners Association

Destinacija

Feniks

Feniks je moderan kosmopolitski grad i peti grad po veličini u SAD-u sa oko 1,5 miliona stanovnika. Ovo je jedan od gradova u SAD koji najbrže raste i zbog toga je i među prvim gradovima kada je reč o prilikama za zapošljavanje ili pokretanju novih biznisa. Odlikuje ga topla klima i spada među najosunčanije glavne gradove na svetu, Blizina planina daje puno mogućnosti za aktivnosti, a obavezan je i izlet u Grand Kanjon.

Osnovne studije

Kao i većina američkih obrazovnih institucija i ASU koristi Liberal Arts pristup učenju. Ovaj jedinstveni sistem obrazovanja podrazumeva izbor glavne studijske oblasti (majors) i izbornih predmeta (minors). Reč je o vrlo popularnom sistemu, jer studentima pruža širi spektar disciplina, dok istovremeno usvajaju znanja iz odabrane oblasti studija.

Osnovne  studije (Undergraduate Degree) traju četiri godine, odnosno 8 semestara. ASU čini 16 koledža i škola koje nude programe preko 350 programa osnovnih u različitim disciplinama:

 • Architecture and Construction
 • Arts
 • Business
 • Communication and Media
 • Computing and Mathematics
 • Education and Teaching
 • Engineering and Technology
 • Entrepreneurship
 • Healt and Wellness
 • Humanities
 • Interdisciplinary Studies
 • Law, Justice and Public Service
 • Science
 • Social and Behavioral Sciences
 • Sustainability
 • STEM

Master studije

Master  studije (Graduate Degree) traju jednu ili dve godine. ASU ima više od 200 programa master studija u različitim oblastima od matematike i injženjeringa, do umetnosti, dizajna, računarstva, društvenih nauka i drugih.

Uslovi upisa

Osnovne studije: sertifikat o nivou engleskog jezika (minimum TOEFL iBT 61, IELTS 6.0, Duolingo 95) i diplomu srednje škole sa svedočanstvima

Master studije: sertifikat za engleski jezik (minimum TOEFL iBT 80, IELTS 6.5, Duolingo 105) i diploma osnovnih studija sa transkriptom položenih ispita.

Napomene: za neke smerove osnovnih I master studija zahtev može biti viši nivo engleskog jezika od navedenog. Prosek tokom prethodnog školovanja koji se zahteva za upis univerziteta zavisi od smera na koji se aplicira. Univerzitet zadržava pravo da zakaže Skype intervju sa kandidatom i da traži dodatna dokumenta na uvid.

Cene i stipendije

ŠKOLARINA 2022/2023 za internacionalne studente:

Osnovne studije kampus Feniks: 32.760 $ po godini

Osnovne studije kampus jezero Havasu: 10.784 $ po godini

Master studije: 26.640 $ po godini (klasičan master program), 28.460 $ – 62.430 $ po godini (specijalni master programi).

Napomena: Tačan iznos školarine zavisi od odabranog smera i broja kredita po godini.

Dodatni troškovi: taksa za osnovne studije (1850 $), studentska taksa (640 $), smeštaj i obroci, zdravstveno osiguranje (2935 $),  knjige i nastavni materijal 1062 $ – 1320 $), I-20 obrazac za vizu, SEVIS sistem za registraciju stranih studenata za F1 vizu (350 $), taksa za apliciranje za F1 vizu,  avio karte/prevoz, transferi, lični troškovi i drugi nepomenuti troškovi.

STIPENDIJA

ASU nudi stipendije za internacionalne studente koje mogu iznositi i do 14.500 $ na ukupan iznos školarine po godini za osnovne i do 10.000 $ po godini za master studije. Stipendija može da se obnavlja svake godine.

NAPOMENE

 • Egida je direktan zastupnik fakulteta preko organizacije Kaplan International Pathways i upisujemo studente po zvaničnim cenama i uslovima. U slučaju eventualnih grešaka na ovom programu, važeći je samo zvanični cenovnik škole.
 • Besplatno šaljemo aplikacije na fakultet i vodimo studenta kroz proceduru upisa koja je koncipirana u fazama sa tačno određenim rokovima, a neophodno ih je sprovesti pravovremeno i u skladu sa zahtevima fakulteta.
 • Neki fakulteti mogu da zahtevaju takse za obradu aplikacije
 • Egida pomaže studentima u ostvarivanju stipendija kod mnogih univerziteta iz naše ponude partnerskih univerziteta.
 • Besplatno apliciranje za adekvatnu vizu za studente koji se prijavlju preko Egide. Cena vize nije uključena, cenu određuje konzulat države u koju se putuje.
 • Iznos studentskog osiguranja zavisi od države, vrste i trajanja studijskog programa i nivoa pokrivenosti koji se odabere.

Smeštaj i troškovi života

SMEŠTAJ I TROŠKOVI ŽIVOTA

Univerzitet može ponuditi smeštaj u rezidencijama koje se nalaze u kampusima univerziteta. Smeštaj može da obuhvata dvokrevetne ili trokrevetne sobe sa kupatilom koje se deli, dvokrevetni studio, četvorokrevetni apartman u kom svaka soba ima privatno kupatilo i druge opcije. Pošto je smeštaj u rezidencijama ograničenog tipa, ASU garantuje smeštaj samo za studente koji upisuju prvu godinu osnovnih studija, dok je za sve ostale studente smeštaj na upit do popune mesta (master studenti i ostale godine osnovnih studija). Na raspolaganju su i opcije smeštaja van kampusa univerziteta ili privatne opcije koje pronalazi sam student.

Cena smeštaja po godini sa obrocima kreće se od 10.240 $ do 25.394 $ po godini za rezidencije u Feniksu, dok se smeštaj po godni sa obrocima na kampusu na jezeru Havasu kreće od 12.230 $ do 14.240 $ po godini. Tačna cena zavisiće od odabranog tipa smeštaja i kampusa.

MOGUĆNOST RADA

Internacionalni studenti u SAD-u mogu raditi maksimalno 20 sati nedeljno na poslovima u okviru univerzitetskog kampusa ili puno radno vreme za vreme školskog raspusta.

Video

Arizona State University

Arizona State University Downtown Phoenix Campus, North Central Avenue, Phoenix, AZ, USA

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".