Ostale srednje škole u Italiji

Firenca

Kolorno

Linjano

Orbetelo

Rim

Salerno

Taormina

Trst

Verona

Vijaređo

Program

Program

Program kulturne razmene podrazumeva da učenik živi u porodici koja mu je domaćin, dok pohađa lokalnu državnu srednju školu i usavršava jezik. Program je dobar izbor za one učenike koji žele iskustvo života I školovanja u inostranstvu, a koji su spremni da prihvate sva nova iskustva koje kulturna razmena može da donese. Program funkcioniše tako što se na osnovu profila učenika pronalazi odgovarajuća porodica i škola u lokalnoj zajednici, a to može biti  kako u seoskim krajevima širom zemlje tako i u manijim gradovima u okolini Milana, Rima i Firence.

Školovanje u Italiji je obavezno za decu od 6 do 16 godina, a državne i privatne škole pod kontrolom su italijanskog Ministarstva prosvete. Srednje škole pohađaju učenici od 15 do 19 godina i postoji šest osnovnih tipova srednjih škola: Liceo Classico, Liceo Scientifico, Liceo Linguistico, Liceo Artistico, Istituto Tecnico, Istituto Professionale. Učenici koji planiraju upis na univerzitet biraju Licej, dok tehničke i profesionalne škole vode ka diplomi određenog zanata i zvanju iz određene profesije. Učenici na programu kulturne razmene se obično upisuju na prirodni  (Liceo Scientifico) ili društveni smer (Liceo Linguistico), s obzirom na to da se u školama slušaju različiti predmeti, uključujući i strane jezike. Deca na razmeni raspoređuju se u određeni razred srednje škole na osnovu procene direktora određene škole, najčešće na osnovu uzrasta i nekada na osnovnu nivoa italijanskog jezika. Školska godina počinje u septembru i traje do juna. Časovi se održavaju od šest dana nedeljno od ponedeljka do subote (u nekim školama nastava se odvija od ponedeljka do petka). Učenici na kulturnoj razmeni neće biti ocenjivani, ali se od njih očekuje da pokažu interesovanje i da aktivno i odgovorno učestvuju u radu na nastavi.

drzavne srednje škole u italiji

Profil

Lokacija škola: uglavnom škole u manjim gradovima;

Tip škola: državne, mešovite škole (dečaci i devojčice);

Starosna struktura: 15-17 godina po dolasku u Italiju na program razmene;

Nastavni program: gimnazija – jedno polugodište ili cela školska godina, kratak boravak od  3 meseca.

Cena programa za 2024/2025: 6.950 € (akademska godina), 5.900 € (jedno polugodište), 4.950 € (3 meseca).

Cene važe za prijavu na program do 31.12.2023.

Cena programa uključuje: nastavu u školi, smeštaj u porodici sa obrocima, dokumentaciju potrebnu za aplikaciju za vizu, aerodromski transfer (doček u dolasku, ispraćaj u povratku), punu podršku lokalnog koordinatora tokom trajanja programa, broj telefona za hitne situacije dostupan 24/7, orijentacija pred put i po dolasku na destinaciju.

Dodatni troškovi: prijava 15.000 rsd, opciona doplata za program u okolini Rima, Milana ili Firence  (2.700 € za akademsku godinu, 1.700 € polugodište), opcioni Milano kamp dobrodošlice  (700 €), prijava u školu (50 € – 200 €; plaća se po dolasku u školu; cena zavisi od tipa škole i dužine trajnja programa), osiguranje (590 € akademska godina, 350 € polugodište, 270 € tromesečje), poseban režim ishrane (390 € – 890 €), dodatni školski troškovi (knjige, gradski prevoz), dodatni vanškolski troškovi (sport, instrument, gluma..), džeparac, boravišna dozvola (100 € po dolasku u Italiju), viza, bankarski troškovi, avio karte i ostali nepomenuti troškovi.

Smeštaj

Italijanske porodice ponosne su na svoju kulturu i imaju veliku želju da pokažu italijanski način života. U pitanju su vrlo tople, brižne i pažljivo odabrne porodice kojima je porodica vrlo važna. Italijanski su često pričljivi i otvoreni, vole da razgovaraju i to je vrlo korisna činjenica za učenje italijanskog jezika. Od učenika se očekuje da učestvuju u svakodnevnom životu i dele porodične obaveze sa ostalim članovima porodice. Zajednički porodični obroci su obavezni u Italiji. To je vreme kada se priča o dnevnim dešavanjima i planovima. Vrlo je važno da prilikom boravka u porodici učenik pokaže fleksibilnost, takt, učtivost i zrelost u ophođenju, u tom slučaju prema njemu će se odnositi kao istinskom članu porodice, a ne kao prema gostu.

Izdvajamo

• program kulturne razmene;
• pohađa se 1 ili 2 polugodišta, ali postoji mogućnost i kraćeg boravka  od 3 meseca;
• škole u svim krajevima Italije;
• briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci;
• nije potrebno znanje italijanskog jezika, ali se preporučuje minimum dve godine učenja;
• organizovane ekskurzije;
• škole uglavnom u malim sredinama, u sigurnom okruženju.

Uslovi upisa

Uslov za upis internacionalnih učenika je minimum dobar uspeh u školi. Predznanje italijanskog jezika nije neophodno, ali se preporučuje minimum 2 godine prethodnog učenja italjanskog jezika radi lakšeć praćenja nastave. Učenici koji ne znaju italijanski potrebno je da imaju dobar nivo engleskog (Eltis test minimum 215 bodova), dok će italijanski učiti paralelno sa pohađanjem škole (napomena: nastava je isključivo na italijanskom jeziku). Prijava na program traje do 01.04.2024. za početak jesen 2024.  i do 01.09.2024. za početak u prolećnom semestru 2025. Preporučuje se rana prijava, jer se mesta na programu izuzetno brzo popunjavaju (nekad su popunjena i do godinu dana unapred).

NAPOMENA: Program kulturne razmene je prvenstveno namenjen upoznavanju učenika sa lokalnom kulturom i jezikom. Polazici nemaju mogućnost izbora lokacije, porodice ili škole. 

Državne srednje škole

Italy

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".