CCI - Canadian College Italy

Via Camillo Benso Conte di Cavour, 13, 66034 Lanciano, CH, Italy

Državne srednje škole

Italy

Ostale srednje škole u Italiji

Firenca

Linjano

Milano

Orbetelo

Rim

Sijena

Taormina

Trst

Verona

Vijaređo

Program kulturne razmene srednjoškolaca u Italiji

Državne srednje škole

Program za 2020/21. godinu

Skinite PDF

Podelite:

Italy

Državne srednje škole u Italiji – program kulturne razmene podrazumeva da učenik živi u porodici i pohađa najbližu školu. Namenjen je učenicima koji žele da nauče ili usavrše italijanski jezik i upoznaju način života, kulturu i tradiciju.

Program

Program

Program kulturne razmene podrazujeva da učenik živi u porodici koja mu je domaćin, dok pohađa lokalnu državnu srednju školu i usavršava jezik. Program je dobar izbor za one učenike koji žele iskustvo života I školovanja u inostranstvu, a koji su spremni da private sva nova iskustva koje kulturna razmena može da donese. Program funkcioniše tako što se na osnovu profila učenika pronalazi odgovarajuća porodica i škola u lokalnoj zajednici, a to može biti u skako eoskim krajevima širom zemlje tako I u velikim gradovima poput Milana, Rima, Firence.

Školovanje u Italiji je obavezno za decu od 6 do 16 godina, a državne i privatne škole pod kontrolom su italijanskog Ministarstva prosvete. Srednje škole pohađaju učenici od 15 do 19 godina i postoji šest osnovnih tipova srednjih škola: Liceo Classico, Liceo Scientifico, Liceo Linguistico, Liceo Artistico, Istituto Tecnico, Istituto Professionale. Učenici koji planiraju upis na univerzitet biraju Licej, dok tehničke i profesionalne škole vode ka diplomi određenog zanata i zvanju iz određene profesije. Učenici na programu kulturne razmene se obično upisuju na prirodni  (Liceo Scientifico) ili društveni smer (Liceo Linguistico), s obzirom na to da se u školama slušaju različiti predmeti, uključujući i strane jezike. Deca na razmeni raspoređuju se u 11. i 12. razred, što je ekvivalent 2. i 3. godini srednje škole po našem obrazovnom sistemu. Školska godina počinje sredinom septembra i traje do sredine juna. Časovi se održavaju od 8:00h do 13:00h ili 14:00h, šest dana nedeljno (ponedeljak-subota). Učenici na kulturnoj razmeni neće biti ocenjivani, ali se od njih očekuje da pokažu interesovanje i da aktivno i odgovorno učestvuju u radu na nastavi.

drzavne srednje škole u italiji

Profil

Lokacija škola: uglavnom škole u manjim gradovima;

Tip škola: mešovite škole (dečaci i devojčice);

Starosna struktura: 15-18 godina prilikom prijave na program razmene;

Nastavni program: gimnazija – jedno polugodište ili cela školska godina, kratak boravak od 2 ili 3 meseca.

Cena programa za 2020/2021: 5.325 € za celu godinu, 4.885 € za polugodište, 3.310 € za 3 meseca, 2.990 € za 2 meseca.

Cena programa uključuje: nastavu u školi, orijentaciju pred put, smeštaj u proverenoj porodici, pun pansion, lokalni koordinator kontakt osoba za podršku tokom trajanja programa u Austriji, broj telefona za hitne situacije dostupan 24/7, dokumentacija potrebna za aplikaciju za vizu, transfer od/do aerodroma ili železničke stanice u dolasku i povratku kući.

Dodatni troškovi: prijava 10.700 rsd (ili 90 €), doplata za grad (6230 € na cenu programa za Milano, Rim, Firencu), osiguranje (720 € za celu godinu za non-EU), potencijalni dodatni troškovi u školi (uniforma 200 €, knjige 100 €), lokalni prevoz 50 € mesečno, aktivnosti i ekskurzije, dodatne aktivnosti (instrument, sport, časovi glume….), preporuka za džeparac (200 – 300 € mesečno), kamp dobrodošlice gde se učenici na programu upoznaju među sobom (doplata je 415 £ za London, 475 € za Pariz, dodatne informacije o programu dostupne su na upit), bankarski troškovi i drugi nepomenuti troškovi.

Smeštaj

Italijanske porodice ponosne su na svoju kulturu i imaju veliku želju da pokažu italijanski način života. U pitanju su vrlo tople, brižne i pažljivo odabrne porodice kojima je porodica vrlo važna. Italijanski su često pričljivi i otvoreni, vole da razgovaraju i to je vrlo korisna činjenica za učenje italijanskog jezika. Od učenika se očekuje da učestvuju u svakodnevnom životu i dele porodične obaveze sa ostalim članovima porodice. Zajednički porodični obroci su obavezni u Italiji. To je vreme kada se priča o dnevnim dešavanjima i planovima. Vrlo je važno da prilikom boravka u porodici učenik pokaže fleksibilnost, takt, učtivost i zrelost u ophođenju, u tom slučaju prema njemu će se odnositi kao istinskom članu porodice, a ne kao prema gostu.

Izdvajamo

  • program kulturne razmene;
  • pohađa se 1 ili 2 polugodišta;
  • škole u svim krajevima Italije;
  • briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci;
  • potrebno znanje italijanskog jezika za ovaj program (minimum dve godine učenja);
  • organizovane ekskurzije;
  • škole uglavnom u malim sredinama, u sigurnom okruženju.

Uslovi upisa

Uslov za upis internacionalnih učenika je minimlano srednje ili više-srednje znanje engleskog jezika i minimum dobar uspeh u školi. Predznanje italijanskog jezika nije neophodno, ali polaznici koji ne znaju italijanski u obavezi su da idu na pripremni kurs jezika uz doplatu. Nivo jezika proverava se Skype intervjuiom, a kolege iz organizacije postavljaju i nekoliko dodatnih pitanja kako bi stekli uvid u karakter i ličnost učenika, pa shodno tome pronašli adekvantu porodicu. Prijava na program traje do 15.04.2020. za početak u jesenjem semestru i do 01.11.2020. za početak u prolećnom semestru. Preporučuje se rana prijava, jer se mesta na programu izuzetno brzo popunjavaju (nekad su popunjena I do godinu dana unapred).

NAPOMENA: Program kulturne razmene je prvenstveno namenjen upoznavanju učenika sa lokalnom kulturom i jezikom. Polaznici nemaju mogućnost izbora lokacije, porodice ili škole.

Državne srednje škole

Italy

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".