Les Roches

Les Roches Crans Montana, Switzerland - Global Hospitality Education, Route des Moulinettes, Crans-Montana, Switzerland

EU Business School

Theresienhöhe 28, 80339 München, Germany

Swiss Hotel Management School

Rue du Panorama 2, 1824 Caux/Montreux, Switzerland

Hotel Institute Montreux

Avenue des Alpes 15, 1820 Montreux, Switzerland

Glion Institute of Higher Education

Route de Glion 111 1823 Glion sur Montreux Switzerland

César Ritz Colleges

Cesar Ritz College, Le Bouveret, Route Cantonale 51a, 1897 Port-Valais, Switzerland

B.H.M.S. Business & Hotel Management School

Business and Hotel Management School - BHMS, Gütschstrasse 2-6, 6003 Luzern, Switzerland

Ostali fakulteti u Švajcarskoj

Braunwald

Chesieres-Villars

Cirih

Crans Montana

Cug

Engelberg

Gstaad

Lozana

Montagnola

Rolle

Sent Galen

Švajcarska

Verbije

Villars-sur-Ollon

Privatni fakultet za hotelijerstvo i ugostiteljstvo u Lucernu

B.H.M.S. Business & Hotel Management School

Business and Hotel Management School - BHMS, Gütschstrasse 2-6, 6003 Luzern, Switzerland

BHMS fakultet za hotelijerstvo i ugostiteljstvo jedna je od vodećih škola ove vrste. Locirana je u srcu Lucerna, turističkog centra države Švajcarska, sa stručnom radnom praksom kao obaveznim delom programa studiranja.

Fakultet

B.H.M.S. Business & Hotel Management School

BHMS Business & Hotel Management School jedna je od vodećih svetskih ugostiteljskih škola koja je smeštena u srcu Lucerna, turstičkog centra Švajcarske. BHMS svoje školovanje temelji na švajcarskom konceptu koji se sastoji od četiri stuba – obazovanje, praksa, lični razvoj i međunarodno zapošljavanje. Svaki stub igra ključnu ulogu u misiji fakulteta da pruži rastuću globalnu industriju ugostiteljstva i kvalitetnu uslugu sa kvalitetnim zaposlenima koji žele da pokažu svoj puni potencijal upravljanja. BHMS je član Benedict Switzerland, grupacije fakulteta koja ima misiju da pruži visoko obarzovanje za mlade ljude koji streme ka uspehu. Ova grupacija osnovana je 1928. godine i reč je o najvećoj švajcarskoj pritvatnoj edukativnoj organizaciji čije programe godišnje pohađa preko 15.000 studenata iz celog sveta.

BHMS godišnje pohađa oko 400 studenata iz 35 zemalja sveta, a manji broj studenata ostavlja prostor da se svakom posveti individualna pažnja. U ovom multinacionalnom okruženju studenti apsorbuju iskustvo koje je krucijalno za buduće lidere u globalnoj industriji – sposobnost da rade i komuniciraju sa ljudima različitog porekla. BHMS sarađuje sa velikim brojem međunarodnih agencija za zapošljavanje, a takođe učestvuje i u velikom broju sajmova zapošljavanja, da bi predstavio svoje diplomce globalnoj mreži poslodavaca. Savremene učionice, kompjuterske, jezičke laboratorije i čitaonice nalaze se u nekoliko objekata koji su rasprostranjeni po čitavom Lucernu. Nastava se održava na engleskom jeziku, ali studenti uče nemački, francuski ili španski jezik. BHMS svoj koncept školovanja temelji na kombinaciji teorijskih i praktičnih znanja, pa se svaka akademska godina sastoji se od 6 meseci nastave, nakon čega sledi 4-6 meseci stručne radne prakse.

bhms fakultet hotelijerstvo švajcarska

Lucern

Lucern je lociran u centralnom delu Švajcarke i glavni je grad istoimenog kantona u nemačkom govornom području Švajcarske. U samom gradu živi oko 80.000 stanovnika.

Nije velika misterija zašto je Lucern obožavan od strane posetilaca. Grad leži na obali jezera Lucer, okružen planinskim vrhovima, a reka Rojs teče kroz stari grad i isprececana je tradicionalnim drvenim natkrivenim mostovima.

Osnovne studije

Osnovne studije ukupno traju 3 godine. Nakon prve godine dobija se sertifikovana diploma, dok se nakon završene druge godine dobija visa diploma iz odabrane oblasti. Na trećoj godini ugostiteljsva student ima mogućnost da se opredeli za jedan od dva programa osnovnih studija Bachelor of Arts in Hospitality Management, Bachelor of Arts in Global Business Management, dok je kulinarski program jedinstven Bachelor Degree in Culinary Arts. Završnu diploma osnovnih studija izdaje Robert Gordon University iz Aberdina u Škotskoj, koji je i akreditovao ove studijske program. Za student koji imaju traženi broj kredita ostvaren na nekom drugom fakultetu, moguć je i direktan upis na drugu ili treću godinu studija.

Master i MBA studije

Master program je jednogodišnji program namenjen studentima koji su završili osnovne studije, a koji žele da unaprede karijeru u oblasti ugostiteljstva. BHMS nudi dva smera master studija koja akredituje Robert Gordon unverzitet iz Škotske: Master of Science in International Hospitality Business Management, Master of Science in Global Business Management. Za diplomirane studente u oblasti ugostiteljstva i drugih oblasti koji imaju minimum 2-3 godine radnog iskustva, kao i onima koji već imaju menadžerse pozicije, ali žele da se uključe u globalnu ugostiteljsku industriju, tu je i MBA program (Master of Business Administration). Program se sastoji od nastavnog bloka od 9 meseci, nakon čega sledi plaćena radna praksa u trajanju od 6-9 meseci. Ovaj program zajednički je kreiran od strane BHMS i York St. John University koji dodeljuje diplomu po završetku MBA programa, a postoji kroz 3 specijalizacije: MBA International Hospitality Management, MBA Global Marketing, MBA Innovation and Enterpreneurship.

Postdiplomske studije

Za studente koji imaju završene osnovne studije u oblasti hotelijerstva ili nekoj drugoj oblasti i radno iskustvo od minimum 2-3 godine, ali nemaju dovoljan nivo engleskog jezika, tu su postdiplomski programi. Ovai jednogodišnji programi odličan su izbor za one polaznike kojima je potrebna priprema radi kasnijeg upisa master studija, a dostupni su u slećim oblastima: Postgraduate Degree in Hospitality Management, Postgraduate Degree in Culinary Arts.

Uslovi upisa

Za osnovne studije neophodna je diploma srednje škole, svedočanstva i međunarodni sertifikat engleskog jezika (IELTS 5.0 ili ekvivalent). Za master i MBA studije potrebna je diploma osnovnih studija i međunarodni sertifikat engleskog jezika (IELTS 6.0 ili ekvivalent), dok je za MBA program potrebno i 2-3 godine radnog iskustva. Za postdiplomske studije potrebna je diploma osnovnih studija, međunarodni sertifikat engleskog jezika (IELTS 5.0 ili ekvivalent) i 2-3 godine radnog iskustva.

 

Cene i stipendije

ŠKOLARINA ZA 2023/2024.:

Osnovne studije: 36.500 CHF prva godina, 37.500 CHF druga godina, 38.500 CHF treća godina

Master/MBA studije: 38.500 CHF master; 41.500 CHF MBA

Postdiplomske studije: 37.500 CHF

Školarina obuhvata: nastavu, aplikaciju, smeštaj u standard sobi (dvokrevetna soba sa kupatilom, zajednička kuhinja, za period od 24 nedelje, tj. prvi semestar), hranu i operativne troškove (registracija, obavezno zdravstveno osiguranje na perod od 12 meseci, uslugu pronalaženja stručne prakse, boravišnu dozvolu, ekskurzije, pristup e-campusu i internetu, aerodromski transfer za nove studente i depozit u slučaju štete.

Dodatni troškovi: opciona doplata za jednokrevetnu sobu sa zajedničkom kuhinjom iznosi 3.600 CHF, opciona doplata za privatni jednokrevetni studio iznosi 6.000 CHF, transfer od/do aerodroma, avio karta, bankarski troškovi, troškovi viziranja pasoša, lični troškovi studenta i drugi nepomenuti troškovi.

STIPENDIJA

Egida u saradnji sa BHMS pomaže studentima u ostvarivanju stipendije. Više informacija dostupno je na upit.

MOGUĆNOST RADA

Stručna radna praksa je sastavni deo studija, a odvija se u hotelima ili restoranima koji su odobreni od strane BHMS-a. Savetnik pomaže studentima da pronađu odgovarajuću praksu u Švajcarskoj. Tokom rada, poslodavci ocenjuju rad, ponašanje i profesionalizam svakog studenta. Od studenata se zahteva da vode dnevnik prakse – izveštaj o svojim iskustvima i menadžerskom sistemu korišćenom u datoj firmi. Studenti sklapaju ugovor sa poslodavcem, na osnovu kojeg svakog meseca primaju bruto platu u iznosu od 2.212 CHF, a od svoje plate tokom trajanja prakse sebi plaćaju smeštaj, porez i obroke.

Smeštaj i troškovi života

Smeštaj je organizovan u studentskim rezidencijama koje pored smeštaja nude i zajedničke kuhinje, restoran, biblioteku, računarske kabinete i prostor za relaksaciju i druženje. Smeštaj obuhata moderne dvokrevetne sobe koje imaju privatno kupatiilo, dok je kuhinja za zajedničku upotrebnu. Uz doplatu moguće je biti smešten u jednokreventoj sobi uz zajedničku kuhinju ili u privatnom studiu koji ima svoju mini kuhinju i kupatilo. Cenom programa obuhvaćen je pun pansion (3 obroka) radnim danima i polupansion vikendom.

 

Video

Kroz epizodu Egidinog serijala “Svet je moje mesto” saznajte kako izgleda život studenata na ovom fakultetu, kroz iskustvo naše studentkinje Mine. Naš serijal je emitovan na Radio Televiziji Vojvodine.

B.H.M.S. Business & Hotel Management School

Business and Hotel Management School - BHMS, Gütschstrasse 2-6, 6003 Luzern, Switzerland

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".