Pretraga

×

Srbija

Novi Sad

address Katolička porta 6

fax 381-021.427.209

Srbija

Beograd

address Voj. Bogdana 36

fax 381-063.114.1310

Crna Gora

Podgorica

address Online rad sa klijentima

SAD, Florida

Majami

address 8950 SW 74th Ct Suite 2201 B11,Miami

×

5 načina da ostanete u kontaktu sa prijateljima kada upišete fakultet

Jedna od najtežih stvari u vezi sa početkom studija je to što sa završetkom srednje škole prestaje svakodnevno druženje sa društvom sa kojim ste delili školske klupe. Održavanje prijateljstva postaje komplikovanije ako upišete različite fakultete.

Možda svoje prijatelje poznajete od početka srednje škole ili čak od osnovne škole, ali sa upisom različitih univerziteta održavanje prijateljstva onakvim kakvo je bilo za vreme školskih dana postaje znatno teže. Jedan od najvećih izazova je udaljenost, bez obzira da li je to drugi grad ili država ili čak kontinent. Možda još veći izazov je vezan za to da više nećete deliti zajednička iskustva, a upravo je to ono što vas zbližava sa drugima. Takođe ćete I vi I vaši srednjoškolski prijatelji upoznati nove ljude i graditi nove uspomene sa njima. Upis na fakultet, naravno, ima mnogo više lepih strana i steći ćete nove prijatelje brže nego što mislite. Takođe kažu da ona prijateljstva koja “prežive” razdvajanje koje nose studentski dani imaju tendenciju da traju ceo život. Neka statistička istraživanja sprovođena u Velikoj Britaniji kažu da veliki broj studenata svoju buduću suprugu ili supruga upozna uprravo u studentskim danima.

  1. Posetite prijatelje na njihovim univerzitetima

Možda se ovo čini kao nešto što vam je krajnje logično i što ste uvereni da ćete raditi, mađutim, putovanje železnicom, autobusom ili avionom ume da oduzme previše vremena ili jednostavno bude previse skupo za vaš studentski budžet. Uz to, vikendi će vam se vremenom činiti dragocenim i često nećete želeti da svoje vreme potrošite na takvo putovanje. Ali putovanje da biste videli svoje školske prijatelje je jedan od najboljih načina da ostanete u kontaktu sa njima, jer onda imate priliku ne samo da ih vidite i provodete vreme sa njima, već i da upoznate novo okruženje u kome oni žive – studentske domove u kojima su smešteni, način na koji provode vreme u tom novom okruženju i što je najvažnije – upoznaćete i njihove nove prijatelje. Na taj način, kada se budete čuli sa njima moći ćete da povežete lica sa imenima i više vam neće biti apstraktni.

  1. Putujte zajedno

Jedan od problema vezan za ostanak u kontaktu sa školskim drugovima kada ste na univerzitetu je i taj što ste verovatno navikli da provodite vreme sa grupicom svojih prijatelja, češće nego samo sa jednom osobom, a sa nekima bili bliži nego sa drugima. Zato je, ukoliko ste upisali različite fakultete, teško da uskladite to da sa svima održavate kontakt. Takođe, nije lak ni deo dogovora vezan za uzajamno posećivanje, jer su vam neki prijatelji bliže, a neki dalje i samim tim se nameće problem da biste neke češće viđali, a druge zanemarivali. Jedno rešenje je da izaberete destinaciju na kojoj niko od vas sada ne živi, i posetite je zajedno. Dobar način za to je da pratite akcije avio kompanija i turističkih agencija i prednost date jeftinijim destinacijama, kako biste mogli lakše da se dogovorite I kako bi što više vas otputovalo zajedno.

  1. Izaberite vaš dan za viđanje

Sada vam može izgledati nemoguće da godinu dana ne vidite prijatelje sa kojima ste provodili svaki dan, ali uskoro će vam to postati manje strašno jer ćete imati sve više obaveza i sve više “izgovora” zašto ne možete da se vidite sa njima. Septembar je mesec kada se useljavate i otpočinjete novi život, oktobar i novembar – vreme kada upoznajete nove prijatelje i ne želite da propustite studentske žurke, decembar je u znaku praznika, januar i februar i praznika i ispita, a na proleće vas čekaju novi ispitni rokovi. Sve je teže naći dane kada ste slobodni da otputujete negde na nekoliko dana, a da pritom svima odgovara.

Jedan od načina je da odaberete dan svake godine kada ćete vi i vaši prijatelji biti na istom mestu, najjednostavnije u gradu u kome ste išli ​​u školu. Dobra ideja je da to bude oko Božića, jer je velika verovatnoća da ćete svi biti kod kuće u poseti svojim porodicama.

  1. Kreirajte grupu na društvenim mrežama

Kreiranje grupe na društvenim mrežama može biti odlična opcija, ali samo ukoliko se vaši prijatelji dobro međusobno poznaju i takođe druže. Na taj način možete biti u toku sa svakodnevnim dešavanjima i deliti zanimljive trenutke sa njima. Ukoliko nije tako, dobijanje poruka za njih može biti opterećenje i vrlo brzo bi napustili kreirane grupe ili se čak naljutili na vas. Mnogo bolja opcija od Viber ili WhatsApp grupe jeste grupa na Facebook-u, jer vas na taj način ukoliko niste ulogovani na Facebook neće uznemiravati poruke koje u tom trenutku ne možete da pročitate, a iz nekog razloga vam je neophodno da vam internet bude uključen.

  1. Pišite im pisma

Pisma su divan način da ostanete u kontaktu sa svojim prijateljima. Ne postoji mnogo toga što ćete reći u pismu, a da ne bi rekli putem mejla, ali rukom pisano pismo od prijatelja je divna uspomena koja će vam izmamiti osmeh na lice i mnogo godina nakon studija, dok ćete elektronsku poštu verovatno izbrisati, a ako ne, mala je verovatnoća da ćete joj se vraćati nakon nekoliko godina. Bitno je da se potrudite da prijateljima ne šaljete predugačka pisma i da šaljete pisma onima koji takođe vole takav vid komunikacije.

Ukoliko ste zaiteresovani za studije u inostranstvu, više informacija možete saznati klikom na sledeći LINK.

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".

Ovaj sajt koristi cookies. Klikom na dugme potvrđujete da se slažete sa našim pravilima privatnosti.

Prihvatam