Notre-Dame International School

Notre Dame International High School Paris - Boarding School in France, Grande Rue, Verneuil-sur-Seine, France

Državne srednje škole u Francuskoj

France

Ostale srednje škole u Francuskoj

Anitibi

Juan-les-Pins

Kan

Monpelje

Nica

Pariz

Verneuil-sur-Avre

Program kulturne razmene

Državne srednje škole u Francuskoj

Program za 2020/21. godinu

Skinite PDF

Podelite:

France

Srednje škole u Francuskoj – učenik živi u porodici koja mu je domaćin, dok pohađa lokalnu državnu  školu. Učenik ima mogućnost da upozna zemlju “iznutra”, mimo tipičnih turističkih atrakcija i usavršava francuski jezik.

Program

Program

Program kulturne razmene je koncipiran tako da učenik živi u porodici koja mu je domaćin, dok pohađa lokalnu državnu srednju školu i usavršava francuski jezik. Kao student razmene učenik ima mogućnost da upozna zemlju “iznutra”, mimo tipičnih turističkih atrakcija, a tokom života stalno će usavršavati svoje jezičke veštine kroz komunikaciju sa domaćinom I lokalnim stanovništvom. Program funkcioniše tako što se na osnovnu profila učenika pronalazi odgovarajuća porodica i škola u lokalnoj zajednici, bilo gde na teritoriji Francuske.

Školovanje u Francuskoj podeljeno je na tri dela. Obavezno je pohađanje osnovne škole (Enseignement Primaire) za decu od 6 do 11 godina i niže srednje škole (Enseignement Secondaire). Školska godina počinje u septembru, završava se u junu, a vakih sedam nedelja učenici imaju raspust od dve nedelje. Francuska srednja škola (le Lycée) traje tri godine. Na prvoj godini (la première), uče se opšti predmeti: francuski, matematika, istorija, geografija, prirodne nauke i fizičko vaspitanje, uz nekoliko opcionih predmeta. Druge (la seconde) i treće godine (la terminale) pohađaju se specijalizovaniji predmeti (književnost, društvene ili prirodne nauke), što vodi do polaganja čuvenog završnog ispita Le Baccalauréat. Nastava počinje oko 8:00h i vrlo često traje i do 18:00h, sa dvočasovnom pauzom za ručak. Francuski obrazovni sistem je vrlo okrenut strukturalnom učenju, sa naglaskom na tradicionalne načine podučavanja osmišljene da omoguće učeniku da dostigne određeni standard i položi završne ispite. Smatra se jednim od težih obrazovnih sistema u svetu, ali je vrlo dobro organizovan i krajnji cilj je da učenike osposobi za dalje školovanje i život, kao da im pomogne u razvijanju kritičkog mišljenja. Većina učenika na razmeni biće raspoređena u 2. eventualno 3. godinu srednje škole.

Srednje škole u Francuskoj

Profil

Lokacija škola: uglavnom ruralnija područja ili škole u manjim gradovima

Tip škola: mešovite škole (dečaci i devojčice);

Starosna struktura: 15-18 godina prilikom prijave na program razmene;

Nastavni program: gimnazija – jedno polugodište, cela školska godina ili kratak boravak od 1, 2 ili 3 meseca.

Cena programa za 2020/2021: 6.082 € za celu godinu, 5.595 € za polugodište, 4.175 € za 3 meseca, 3.635 € za 3 meseca.

Cena programa uključuje: nastavu u školi, orijentaciju pred put, smeštaj u proverenoj porodici, pun pansion, lokalni koordinator – kontakt osoba za podršku tokom trajanja programa u Francuskoj, broj telefona za hitne situacije dostupan 24/7, dokumentacija potrebna za aplikaciju za vizu, transfer od/do aerodroma ili železničke stanice u dolasku i povratku kući.

Dodatni troškovi: prijava 10.700 rsd (ili 90 €), doplata za oblast (380 € na cenu programa – Sever, istok, jug, zapad), doplata za grad (1300 € na cenu programa za Lil, Lion, Nant, Rene), doplata za oblast Pariza (1900 € na cenu programa), osiguranje (720 € za celu godinu za non-EU), gradski prevoz (50 € mesečno), potencijalni dodatni troškovi u školi (uniforma 200 €, knjige 100 €), aktivnosti i ekskurzije, dodatne aktivnosti (instrument, sport, časovi glume….), preporuka za džeparac (200 – 300 € mesečno), kamp dobrodošlice gde se učenici na programu upoznaju među sobom (doplata je 415 £ za London, 475 € za Pariz, dodatne informacije o programu dostupne su na upit), bankarski troškovi i drugi nepomenuti troškovi.

Smeštaj

Porodica je važna za Francuze i život se uglavnom vrti oko bliskog domaćinstva. Kao novi član porodice, učenik ima mogućnost da se upozna sa francuskom kulturom i tipičnim tradicijama, a ono što je podjednako važno za francuze jeste i hrana, jer Francuska predstavlja kulinarsko srce sveta sa puno klasičnih jela. Porodice domaćini mogu se nalaziti u bilo kom delu Francuske i u većini porodica oba roditelja radte, tako da se od dece očekuje da izvršavaju svoje dnevne obaveze (kako lične tako i kućne). Pored aktivnosti koje se organizuju u školi (putovanja za učenike u Francusku, Englesku, Alpe) i organizacija organizuje svoje aktivnosti koje obuhvataju ekskuzije (primer: Veneicja, obilazak Beča, skijanje u Alpima i mnoge druge).

Izdvajamo

  • Program kulturne razmene;
  • Pohađa se 1 ili 2 polugodišta, takođe postoji mogućnost kraćeg boravka od 1, 2 ili 3 meseca;
  • Škole u svim krajevima Francuske;
  • Briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci;
  • Potrebno znanje francuskog jezika za ovaj program (minimum dve godine učenja);
  • Organizovane ekskurzije.

Uslovi upisa

Znanje francuskog jezika je preduslov za upis programa, a neophodno je minimum 2 godine učenja jezika. Učenici koji imaju jednu godinu učenja francuskog jezika takođe imaju mogućnost upisa, pod uslovom da dostave potvrdu o pohađanju intenzivnog kursa jezika pred odlazak u Francusku. Znanje francuskog jezika proverava se Skype intervjuom, a kolege iz organizacije postavljaju i nekoliko dodatnih pitanja kako bi stekli uvid u karakte I ličnost učenika, pa shodno tome pronašli adekvatnu porodicu.  Pored poznavanja jezika potreban je minimalno dobar uspeh u školi. Učenici koji imaju poseban geografski zahtev o tome mogu obavestiti organizaciju. Organizacija će se potruditi da odgovori na zahtev svakog učenika, ali za to ne postoji garancija. Prijava na program traje do 10.04.2020. za početak u jesenjem semestru i do 15.10.2020. za početak u prolećnom semestru. Preporučuje se rana prijava, jer se mesta na programu izuzetno brzo popunjavaju  (nekada su popunjena i do godinu dana unapred.

NAPOMENA: Program kulturne razmene je prvenstveno namenjen upoznavanju učenika sa lokalnom kulturom i jezikom. Polaznici nemaju mogućnost izbora lokacije, porodice ili škole.

Državne srednje škole u Francuskoj

France

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".