LUT University

LUT University

LAB University of Applied Sciences

LAB University of Applied Sciences Campus Mukkulankatu 19, FI-15210 Lahti Niemenkatu 73, FI-15140 Lahti

LUT University-School of Energy Systems, School of Engineering Science, School of Business and Management

LUT University

LUT University

LUT University je u top 600 najboljih univerziteta u svetu i predstavlja jednu od najbrže razvijajućih obrazovnih institucija (prema: Times Higher Education). LUT ima tradiciju čvrstih veza sa poslovnom zajednicom i predstavlja najbolji univerzitet u poslovnoj tehnološkoj saradnji u Finskoj.

Fakultet

LUT University

LUT University (Lappeenranta-Lahti University of Technology) je pionirski državni naučni univerzitet koji kombinuje nauku sa poslovanjem od svog osnivanja 1969. godine. Od 2014. godine ovaj univerzitet se nalazi među top 600 najboljih univerziteta u svetu i predstavlja jednu od najbrže razvijajućih obrazovnih institucija (prema: Times Higher Education). Njegovu međunarodnu zajednicu čini oko 6500 studenata i profesora, odnosno stručnjaka koji se bave naučnim istraživanjem i akademskim obrazovanjem. Akademsko obrazovanje odvija se u njegova dva kampusa koji se nalaze u gradovima Laperanta i Lahti, koji su okruženi izvanrednom prirodom i zato važan faktor univerzitetskog života predstavlja odgovornost prema prirodi i održavanje životne sredine.

Pod okriljem univerziteta posluju tri fakulteta koji nude osnovne i master studije, a to su: School of Energy Systems, School of Engineering Science, School of Business and Management. LUT ima tradiciju čvrstih veza sa poslovnom zajednicom i predstavlja najbolji univerzitet u poslovnoj tehnološkoj saradnji u Finskoj (prema časopisu “Talouselämä“). Promoviše biznis generisan na naučnim istraživanjima što najbolje pokazuje kompanija Green Campus Inovations – univerzitetska investicija koja podržava LUT-ove start-ap kompanije zasnovane na istraživanju.

LUT University top 600 najboljih univerziteta

Finska

Finska

Finska se nalazi u severnoj Evropi, između Baltičkog i Finskog zaliva, a zauzima površinu od 337 032 km2 (površina sličan Nemačkoj), na kojoj živi samo oko 5,5 miliona stanovnika.
Glavni grad je Helsinki, a ostali veći gradovi su Turku, Tampere, Lahti i Oulu. Klima je kontinentalna.
Finska se, sa svojim brojnim jezerskim sistemima (Saimaa, Päijänne, Näsi, Oulu), naziva i “zemljom hiljadu jezera”.

Finski pravosudni sistem je jedan od najpouzdanijih u svetu, njihovoj policiji se veruje, njihove banke su nasigurnije, finske kompanije su na drugom mestu po etičkim vrednostima, izborni sistem je takođe drugi u svetu kao najsloodniji, a stanovnici Finske uzživaju najviši nivo ličnih sloboda, slobode izbora i dobrostanja. I Finci su više puta odabrani za najsrećniju naciju na planeti.

Finski obrazovni sitem je jedan od najboljih u svetu!

Osnovne studije

Nastavni program na engleskom jeziku podrazumeva pet programa osnovnih studija. Osnovne studije traju ukupno tri godine (180 ESPB bodova) i vode do zvanja Bachelor of Science in Technology. Četiri od ukupno šest program ana engleskom jeziku su double degree, a to znači da student po završetku programa može ostvariti dve diplome: LUT University i partnerskog univerziteta Hebei University of Technology iz Kine. U ponudi su sledeći programi osnovnih studija:
– BSc Electrical Engineering (double degree)
– BSc Energy Technology (double degree)
– BSc Industrial Engineering and Management
– BSc Mechanical Engineering (double degree)
– BSc Software and Systems Engineering (double degree)
– BSc Technology and Engineering Science.

Master studije

Po završetku dvogodišnjeg master programa student može da stekne zvanje Master of Science in Technology i Master of Science in Economics and Business. Programi se odvijaju na engleskom jeziku i dostupne su sledeće oblasti sa specijalizacijama:

– Business Administration (Business Analytics, International Marketing, Strategic Finance, Supply Management…)
– Chemical Engineering (Biorafineries, Chemical Engineering, Water Technology)
– Computational Engineering (Dana-Centric Engineering, Technical Physics, Business Analytics Engineering Science)
– Electrical Engineering (Electric Transportation Systems, Electrical Engineering)
– Energy Technology (Energy Conversion, Nuclear Engineering, Bioenergy Systems)
– Environmental Engineering (Sustainability Science and Solutions, Circular Economy)
– Industrial Engineering and Management (Global Management of Inovation & Technology, Inovation and Logistics)
– Mechanical Engineering (Industrial Design Engineering, Mechanical Engineering)
– Software Engineering (Software Engineering &Digital Transformation, Software Product Management & Business)

Uslovi upisa

Studenti koji apliciraju na osnovne studije moraju priložiti svedočanstva prethodne dve godine školovanja, nastavni plan/silabus iz matematike za prethodne dve godine, diplomu srednje škole (ako je škola završena) i međunarodni sertifikat za engleski jezik (Cambridge C1, IELTS 6.0, TOEFL iBT 78+ ili ekvivalent). Studenti koji apliciraju na master studije moraju priložiti transkript položenih predmeta, diplomu osnovnih studija iz srodne oblasti (ako su završili studije) I međunarodni sertifikat za engleski jezik (Cambridge C1, IELTS 6.0, TOEFL iBT 80+ ili ekvivalent). Pored pomenutih uslova, program program može imati i svoje posebne uslove, a potencijalni studenti imaju i intervju sa administracijom studijskog odeljenja na koje apliciraju.

Period apliciranja za osnovne studije i neke programe master studija: 01.11.2021. – 31.05.2022. (odnosi se na master programe Biorefineries, Circular Econnomy, Electric Transportation Systems and Water Technology).
Period apliciranja za sve programe master studija: decembar 2022 – januar 2023.

Cene i stipendije

ŠKOLARINA 2022/2023 za non-EU studente:
Osnovne studije: 9000 € – 9500 € po godini (za non-EU studente)
Master studije: 13.500 € po godini (za non-EU studente)

Dodatni troškovi: ostale fakultetske registracije, obavezno zdravstveno osiguranje, viziranje pasoša, knjige I nastavni material, bankarski troškovi, avio karte, transferi, smeštaj, troškovi života, lični troškovi studenta I ostali nepomenuti troškovi.

STIPENDIJA
Za studente prve godine osnovnih studija nisu dostupne stipendije. Za drugu i treću godinu može se ostvariti 50% na školarinu za standardne programe ili stipendija od 1000 €, 3000 € ili 6000 € za double-degree programe ako se ispune uslovi. Kod master studija se za prvu godinu može ostvariti stipendija 6000 € na školarinu, ako se ostatak iznosa isplati najkasnije 3 nedelje od potvrde prijema na program. Za drugu godinu mastera može se ostvariti stipendija u iznosu 6000 € na školarinu, ako student tokom prve godine master programa ostvari 60 ESPB bodova.

• Egida International je direktan zastupnik fakulteta i upisujemo studente po zvaničnim cenama i uslovima. U slučaju eventualnih grešaka na ovom programu, važeći je samo zvanični cenovnik škole.
• Besplatno šaljemo aplikacije na fakultet i vodimo studenta kroz proceduru upisa koja je koncipirana u fazama sa tačno određenim rokovima, a neophodno ih je sprovesti pravovremeno i u skladu sa zahtevima fakulteta.
• Neki fakulteti mogu da zahtevaju takse za obradu aplikacije
• Egida pomaže studentima u ostvarivanju stipendija kod mnogih univerziteta iz naše ponude partnerskih univerziteta.
• Besplatno apliciranje za adekvatnu vizu za studente koji se prijavlju preko Egide. Cena vize nije uključena, cenu određuje konzulat države u koju se putuje.
• Iznos studentskog osiguranja zavisi od države, vrste i trajanja studijskog programa i nivoa pokrivenosti koji se odabere.

 

Smeštaj i troškovi života

Finska je rangirana među deset najboljih zemalja u svetu po standardu života, ekonomske stabilnosti i obrazovanja. Sve to ukombinovano sa činjenicom da je jedna od najsigurnijih zemlja u svetu, Finsku čini odličnim mestom za život. Kampus nude smeštaj u stanovima koje najčešće deli 2-3 studenta. Smeštaj podrazumeva jednokrevetnu sobu sa kupatilom, dok su sve ostale prostorije u stambenoj jedinici zajedničke (kuhinja, dnevna soba).

Kampus u Laperanti nudi i mnoge druge pogodnosti (sauna), ali i obroke u školskom restoranu za koje je potrebno odvojiti od 1,8 do 4,6 po obroku.

Procena univerziteta jeste da je za mesečne troškove potrebno izdvojiti oko 700 € (smeštaj, hrana..).

LUT University

LUT University

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".