LUT University

LUT University

LAB University of Applied Sciences

LAB University of Applied Sciences Campus Mukkulankatu 19, FI-15210 Lahti Niemenkatu 73, FI-15140 Lahti

LUT University-School of Energy Systems, School of Engineering Science, School of Business and Management

LUT University

LUT University

LUT University je u top 600 najboljih univerziteta u svetu i predstavlja jednu od najbrže razvijajućih obrazovnih institucija (prema: Times Higher Education). LUT ima tradiciju čvrstih veza sa poslovnom zajednicom i predstavlja najbolji univerzitet u poslovnoj tehnološkoj saradnji u Finskoj.

Fakultet

LUT University

LUT University (Lappeenranta-Lahti University of Technology) je pionirski državni naučni univerzitet koji kombinuje nauku sa poslovanjem od svog osnivanja 1969. godine. Od 2014. godine ovaj univerzitet se nalazi među top 600 najboljih univerziteta u svetu i predstavlja jednu od najbrže razvijajućih obrazovnih institucija (prema: Times Higher Education). Njegovu međunarodnu zajednicu čini oko 6500 studenata i profesora, odnosno stručnjaka koji se bave naučnim istraživanjem i akademskim obrazovanjem. Akademsko obrazovanje odvija se u njegova dva kampusa koji se nalaze u gradovima Laperanta i Lahti, koji su okruženi izvanrednom prirodom i zato važan faktor univerzitetskog života predstavlja odgovornost prema prirodi i održavanje životne sredine.

Pod okriljem univerziteta posluju tri fakulteta koji nude osnovne i master studije, a to su: School of Energy Systems, School of Engineering Science, School of Business and Management. LUT ima tradiciju čvrstih veza sa poslovnom zajednicom i predstavlja najbolji univerzitet u poslovnoj tehnološkoj saradnji u Finskoj (prema časopisu “Talouselämä“). Promoviše biznis generisan na naučnim istraživanjima što najbolje pokazuje kompanija Green Campus Inovations – univerzitetska investicija koja podržava LUT-ove start-ap kompanije zasnovane na istraživanju.

LUT University top 600 najboljih univerziteta

Finska

Finska

Finska se nalazi u severnoj Evropi, između Baltičkog i Finskog zaliva, a zauzima površinu od 337 032 km2 (površina sličan Nemačkoj), na kojoj živi samo oko 5,5 miliona stanovnika.
Glavni grad je Helsinki, a ostali veći gradovi su Turku, Tampere, Lahti i Oulu. Klima je kontinentalna.
Finska se, sa svojim brojnim jezerskim sistemima (Saimaa, Päijänne, Näsi, Oulu), naziva i “zemljom hiljadu jezera”.

Finski pravosudni sistem je jedan od najpouzdanijih u svetu, njihovoj policiji se veruje, njihove banke su nasigurnije, finske kompanije su na drugom mestu po etičkim vrednostima, izborni sistem je takođe drugi u svetu kao najsloodniji, a stanovnici Finske uzživaju najviši nivo ličnih sloboda, slobode izbora i dobrostanja. I Finci su više puta odabrani za najsrećniju naciju na planeti.

Finski obrazovni sitem je jedan od najboljih u svetu!

Osnovne studije

Nastavni program na engleskom jeziku podrazumeva pet programa osnovnih studija. Osnovne studije traju ukupno tri godine (180 ESPB bodova) i vode do zvanja Bachelor of Science in Technology. Četiri od ukupno pet program ana engleskom jeziku su double degree, a to znači da student po završetku programa može ostvariti dve diplome: LUT University i partnerskog univerziteta Hebei University of Technology iz Kine. U ponudi su sledeći programi osnovnih studija:

 • BSc Electrical Engineering (double degree)
 • BSc Energy Technology (double degree)
 • BSc Mechanical Engineering (double degree)
 • BSc Software Systems Engineering (double degree)
 • BSc Technology and Engineering Science.

Master studije

Po završetku dvogodišnjeg master programa student može da stekne zvanje Master of Science in Technology i Master of Science in Economics and Business, a neki programi daju mogućnost dobijanja i dve diplome kao u slučaju osnovnih studija. Važno je napomenuti da univerzitet nudi čak različite master programa koji se kompletno odvijaju na engleskom jeziku:

 • Business Analytics
 • International Business and Entrepreneurship
 • International Marketing Management
 • Strategic Finance and Analytics
 • Data-Centric Engineering
 • Electrical Engineering
 • Energy Conversion
 • Industrial Design Engineering
 • Mechanical Engineering
 • Nuclear Engineering
 • Bioenergy Systems
 • Sustainable Science and Solutions
 • Circular Economy
 • Supply Management
 • Chemical Engineering
 • Water Technology

Uslovi upisa

Svi studenti koji su svoju diplomu srednje škole stekli van Finske, polažu SAT test koji je obavezan. Rangiranje i prijem na studije vrši se na osnovu rezultata testa. Zbog toga što se polaže ovaj test, nije neophodno prilagati sertifikat o nivou engleskog jezika, ali je potrebno priložiti diplomu srednje škole i svedočanstva ako se upisuju osnovne studije. Za master studije neophodno je priložiti diplomu završenih osnovnih studija i međunarodni sertifikat o jezičkom nivou (IELTS 6.0, Cambridge C1 ili ekvivalent). Pored pomenutih uslova, svaki master program ima i svoje posebne uslove koji su dostupni na upit, a potencijalni studenti imaju i intervju sa administracijom studijskog odeljenja na koje apliciraju.

Period apliciranja za osnovne studije: 07.01. – 20.01.2021.

Period apliciranja za master studije: standardni period je 01.12.2020. – 20.01.2021. Drugi period za master programe na engleskom jeziku (izuzev programa Biorefineries i Circular Economy) namenjen je internacionalnim studentima koji su svoju diplomu osnovnih studija stekli van Finske jeste 01.11.2020. – 31.05.2021.

Cene i stipendije

ŠKOLARINA 2021/2022 za non-EU studente:

Osnovne studije: 9000 € – 9500 € po godini (za non-EU studente)

Master studije: 10.000 € po godini (za non-EU studente)

Dodatni troškovi: ostale fakultetske registracije, obavezno zdravstveno osiguranje, viziranje pasoša, knjige I nastavni material, bankarski troškovi, avio karte, transferi, lični troškovi studenta I ostali nepomenuti troškovi.

STIPENDIJA LUT nudi različite vrste stipendija i popusta za svoje studente. Svi oni koji potvrde upis i uplate pun iznos školarine najkasnije 2 nedelje od prijema na program, ostvaruju 25% popusta za ranu prijavu na školarinu. Tu su i stipendije koje mogu da se ostvare u drugoj godini studija, na osnovu postignuća studenta tokom prve godine školovanja. Iznosi mogu biti 2/3 školarine, 1/3 školarine i stipendija od 1000 EUR. Kontaktirajte nas za više informacija.

Napomene:

 • Egida International je direktan zastupnik fakulteta i upisujemo studente po zvaničnim cenama i uslovima. U slučaju eventualnih grešaka na ovom programu, važeći je samo zvanični cenovnik škole.
 • Besplatno šaljemo aplikacije na fakultet i vodimo studenta kroz proceduru upisa koja je koncipirana u fazama sa tačno određenim rokovima, a neophodno ih je sprovesti pravovremeno i u skladu sa zahtevima fakulteta.
 • Neki fakulteti mogu da zahtevaju takse za obradu aplikacije
 • Egida pomaže studentima u ostvarivanju stipendija kod mnogih univerziteta iz naše ponude partnerskih univerziteta.
 • Besplatno apliciranje za adekvatnu vizu za studente koji se prijavlju preko Egide. Cena vize nije uključena, cenu određuje konzulat države u koju se putuje.
 • Iznos studentskog osiguranja zavisi od države, vrste i trajanja studijskog programa i nivoa pokrivenosti koji se odabere.

Smeštaj i troškovi života

Finska je rangirana među deset najboljih zemalja u svetu po standardu života, ekonomske stabilnosti i obrazovanja. Sve to ukombinovano sa činjenicom da je jedna od najsigurnijih zemlja u svetu, Finsku čini odličnim mestom za život. Kampusi nude smeštaj u stanovima koje najčešće deli 2-3 studenta. Smeštaj podrazumeva jednokrevetnu sobu sa kupatilom, dok su sve ostale prostorije u stambenoj jedinici zajedničke (kuhinja, dnevna soba). Kampus u Laperanti nudi i mnoge druge pogodnosti (sauna), ali i obroke u školskom restoranu za koje je potrebno odvojiti od 1,8 do 4,6 po obroku.

Smeštaj i životni troškovi mesečno: oko 700 € mesečno (od toga 240-420 € mesečno odlazi na smeštaj)

LUT University

LUT University

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".