LUT University

LUT University

LAB University of Applied Sciences

LAB University of Applied Sciences Campus Mukkulankatu 19, FI-15210 Lahti Niemenkatu 73, FI-15140 Lahti

Studiranje u Finskoj, povoljne školarine, 50% stipendije posle prve godine

LAB University of Applied Sciences

LAB University of Applied Sciences Campus Mukkulankatu 19, FI-15210 Lahti Niemenkatu 73, FI-15140 Lahti

LAB University of Applied Sciences je državni univerzitet primenjenih nauka koji je osnovan 1992. godine. LAB ima preko 8500 studenata, što ga čini šestim univerzitetom u Finskoj po veličini. Studiranje u Finskoj je veoma popularno, od ukupnog broja studenata fakulteta oko 10% (850) su internacionalni studenti.

Fakultet

LAB University of Applied Sciences

LAB University of Applied Sciences je državni univerzitet primenjenih nauka koji je osnovan 1992. godine. LAB ima preko 8500 studenata, što ga čini šestim univerzitetom u Finskoj po veličini. Od ukupnog broja studenata oko 10% (850) čine internacionalni studenti koji dolaze iz različitih krajeva sveta da svoje obrazovanje nastave baš u ovoj instituciji. Pod ovim imenom posluje od 2016. godine kada je nastao spajanjem dva univerziteta – Lahti University of Applied Sciences i Saimaa University of Applied Sciences. Zajedno sa LUT University koji je njegov partnerski univerzitet čini grupaciju pod nazivom LUT Group, a nastava ove grupacije odvija se u dva kampusa u mestima Laperanta i Lahti. Često za sebe kaže da ima tri kampusa, jer veliki deo programa osnovnih i master studija mogu da se slušaju online (e-campus).

Univerzitet je specijalizovan za četiri ključna polja – održivost, dizajn, inovacije i zdravlje, a sve što se ovde može naučiti predstavlja dodatnu vrednost za preduzeća. Akademsku ponudu čine osnove i master studije u oblastima zdravstva, tehnologije, biznisa, turizma, ugostiteljstva, dizajna i lepih umetnosti. Velika pažnja poklanja se istraživačkom radu i inovacijama u pomenutim oblastima, uz podršku partnera i lokalnih kompanija.

Applied Sciences studiranje finskoj

Finska

Finska

Finska se nalazi u severnoj Evropi, između Baltičkog i Finskog zaliva, a zauzima površinu od 337 032 km2 (površina sličan Nemačkoj), na kojoj živi samo oko 5,5 miliona stanovnika.
Glavni grad je Helsinki, a ostali veći gradovi su Turku, Tampere, Lahti i Oulu. Klima je kontinentalna.
Finska se, sa svojim brojnim jezerskim sistemima (Saimaa, Päijänne, Näsi, Oulu), naziva i “zemljom hiljadu jezera”.

Finski pravosudni sistem je jedan od najpouzdanijih u svetu, njihovoj policiji se veruje, njihove banke su nasigurnije, finske kompanije su na drugom mestu po etičkim vrednostima, izborni sistem je takođe drugi u svetu kao najsloodniji, a stanovnici Finske uzživaju najviši nivo ličnih sloboda, slobode izbora i dobrostanja. I Finci su više puta odabrani za najsrećniju naciju na planeti.

Finski obrazovni sitem je jedan od najboljih u svetu!

Osnovne studije

Nastavni program na engleskom jeziku podrazumeva osam programa osnovnih studija koje traju ukupno 3,5 ili 4 godine godine (210/240 ESPB bodova). Studije počinju u avgustu i u ponudi su sledeći programi:

 • Bachelor of Hospitality Management, Tourism and Hospitality Management (3,5 godina)
 • Bachelor of Business Administration, International Business (3,5 godine)
 • Bachelor of Business Administration, Business Information Technology (3,5 godina)
 • Bachelor of Culture and Arts, Packaging and Brand Design (4 godine)
 • Bachelor of Culture and Arts, Industrial Design (4 godine)
 • Bachelor of Engineering, Industrial Information Technology (4 godine)
 • Bachelor of Engineering, Mechanical Engineering (4 godine)
 • Bachelor of Health Care, Paramedic (4 godine)

Master studije

Master programi na univerzitetu traju 1 ili 1,5 godine (60/90 ESPB bodova) i u ponudi su 2 programa na engleskom jeziku:

 • Master of Engineering, Urban Sustainability (1 godinu)
 • Master of Business Administration, International Business Management (1,5 godina)

Uslovi upisa

Svi studenti koji su svoju diplomu srednje škole stekli van Finske, polažu SAT test koji je obavezan. Rangiranje i prijem na studije vrši se na osnovu rezultata testa. Zbog toga što se polaže ovaj test, nije neophodno prilagati sertifikat o nivou engleskog jezika, ali je potrebno priložiti diplomu srednje škole i svedočanstva ako se upisuju osnovne studije.

Za master studije neophodno je priložiti diplomu završenih osnovnih studija. Pored pomenutih uslova, svaki master program ima i svoje posebne uslove koji su dostupni na upit, a potencijalni studenti imaju i intervju sa administracijom studijskog odeljenja na koje apliciraju.

Period apliciranja: 07.01. – 20.01.2021. (početak studija jesen 2021) i 01.09. – 15.09.2021. (početak studija januar 2022).

Cene i stipendije

Osnovne studije: 8000 € po godini

Master studije: 9000 € po godini

Smeštaj i životni troškovi: oko 700 € mesečno (240-420 € smeštaj)

POPUST 20% za uplatu cene školarine u potpusnoti do 30. aprila 2021.

Dodatni troškovi: ostale fakultetske registracije, obavezno zdravstveno osiguranje, viziranje pasoša, boravišna dozvola, knjige i nastavni material, bankarski troškovi, avio karte, transferi, lični troškovi studenta I ostali nepomenuti troškovi.

STIPENDIJA Univerzitet ne odobrava stipendije za prvu godinu studija. Za svaku narednu godinu studija postoji mogućnost da se ostvari stipendija u iznosu 50% na školarinu po godini, pod uslovom da se ostvari minimum 55 ESPB bodova tokom prethodne godine školovanja.

Napomene

 • Egida je direktan zastupnik fakulteta i upisujemo studente po zvaničnim cenama i uslovima. U slučaju eventualnih grešaka na ovom programu, važeći je samo zvanični cenovnik škole.
 • Besplatno šaljemo aplikacije na fakultet i vodimo studenta kroz proceduru upisa koja je koncipirana u fazama sa tačno određenim rokovima, a neophodno ih je sprovesti pravovremeno i u skladu sa zahtevima fakulteta.
 • Neki fakulteti mogu da zahtevaju takse za obradu aplikacije
 • Egida pomaže studentima u ostvarivanju stipendija kod mnogih univerziteta iz naše ponude partnerskih univerziteta.
 • Besplatno apliciranje za adekvatnu vizu za studente koji se prijavlju preko Egide. Cena vize nije uključena, cenu određuje konzulat države u koju se putuje.
 • Iznos studentskog osiguranja zavisi od države, vrste i trajanja studijskog programa i nivoa pokrivenosti koji se odabere.

Mogućnost rada

Internacionalni non-EU studenti mogu raditi do 25 sati nedeljno tokom trajanja školovanja u Finskoj. Ukoliko je posao direktno vezan za studijski program, moguće je da rade i puno radno vreme, dokle god to ne remeti proces školovanja. Konkretne informacije dostupne su na upit.

Smeštaj i troškovi života

Finska je rangirana među deset najboljih zemalja u svetu po standardu života, ekonomske stabilnosti i obrazovanja. Sve to ukombinovano sa činjenicom da je jedna od najsigurnijih zemlja u svetu, Finsku čini odličnim mestom za život.

Kampus nude smeštaj u stanovima koje najčešće deli 2-3 studenta. Smeštaj podrazumeva jednokrevetnu sobu sa kupatilom, dok su sve ostale prostorije u stambenoj jedinici zajedničke (kuhinja, dnevna soba). Kampus u Laperanti nudi i mnoge druge pogodnosti (sauna), ali i obroke u školskom restoranu za koje je potrebno odvojiti od 1,8 do 4,6 po obroku.

Video

Lahti kampus

Laperanta kampus

LAB University of Applied Sciences

LAB University of Applied Sciences Campus Mukkulankatu 19, FI-15210 Lahti Niemenkatu 73, FI-15140 Lahti

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".