Džavne srednje škole u Nemačkoj - od 2 meseca do 1 godine, izbor regije

Germany

BBIS Berlin Branderburg International School

BBIS Berlin Brandenburg International School GmbH, Schopfheimer Allee 10, 14532 Kleinmachnow, Germany

Gymnasium Lindenberg

Gymnasium Lindenberg, Blumenstraße 12, 88161 Lindenberg im Allgäu, Germany

Ostale srednje škole u Nemačkoj

Bad Honnef

Bremen

Frankfurt

Hamburg

Hehst

Lindenberg im Allgäu

Minhen

Obervesel

Regensburg

Razmena srednjoškolaca u Nemačkoj, sa izborom grada školovanja

Džavne srednje škole u Nemačkoj - od 2 meseca do 1 godine, izbor regije

Program za školsku 2023 godinu

Skinite PDF

Podelite:

Germany

Razmena učenika u Nemačkoj od 2 meseca do 1 godine sa izborom grada školovanja – učenik bira željenu regiju ili grad koji mu se programom garantuju. Program se može pohađati 2 meseca, 3 meseca, 4 meseca, jedno polugodište ili jednu školsku godinu.

Program

Džavne srednje škole u Nemačkoj, sa izborom grada školovanja

Pohađanjem nemačke srednje škole, polaznik će dobiti priliku da na vreme upozna drugačiji sistem obrazovanja, drugu zemlju i drugi jezik. Naravno, pored toga i da stvori nova prijateljstva, kao i da iskusi svakodnevni život u Nemačkoj kao učenik na razmeni. Organizator programa je kompanija DID Deutch-Institut, koja se od 1970. godine bavi kreiranjem i sprovođenjem različitih edukativnih programa u Nemačkoj.

Na ovom programu, u zavisnosti od uzrasta i nivoa znanja nemačkog jezik, učenik će biti upisan u 9, 10. ili 11. razred (1-3. razred srednje škole u Srbiji) i pohađati redovnu nastavu u nemačkoj državnoj školi, ravnopravno sa ostalom decom. Program se može pohađati od 2 do 11 meseci. Boravak podrazumeva i školske raspuste, pa se dužina boravka određuje i u skadu sa tim. Nakon uspešno završenog programa, učenik dobija sertifikat ili izveštaj o ocenama. Pre prijave na program razmene, potrebno je da učenik u svojoj matičnoj školi proveri uslove pod kojim neometano može nastaviti svoje školovanje po povratku sa programa.

Razmena učenika u Nemačkoj

Vrste programa i lokacije

U ponudi su dve vrste programa:

  • KLASIČAN PROGRAM – mesto pohađanja škole i smeštaja nije moguće izabrati, već su učenici raspoređuju na osnovu trenutne raspoloživosti
  • PROGRAM SA ODABIROM GRADA – podrazumeva mogućnost odabira regije i/ili grada za pohađanje škole i smeštaja u zavisnosti od raspoloživosti u trenutku prijavljivanja na program. Gradovi i oblasti koje je moguće odabrati: Augsburg, Nirnberg, Berlin, Potsdam, Oldenburg, Keln, Montbaur, Koblenc.

Učenici koji žele da polažu maturu u Nemačkoj (tzv. Abitur), mogu da pohađaju privatnu bording školu. Za pohađanje ovog tipa škole, potrebno je da učenik ima minimum B2 nivo jezika. Kako bi se ostvarila mogućnost polaganja završnog ispita mature, (Abitur) potrebno je pohađati školu minimum 2 godine (III i IV razred). Savet (a mozda u nekim školama i zahtev) je da se pohađaju 3 godine u školi jer je program zahtevan. Više informacija dostupno je na upit.

Smeštaj i nadzor

Tokom boravka u Nemačkoj, učenik će živeti u pažljivo odabranoj porodici, u kojoj će se vrlo brzo osećati kao kod svoje kuće, i koja će ga od samog početka tretirati kao ravnopravnog člana, od koga se takođe očekuje potpuno učestvovanje u svim aspektima porodičnog života.

Učenici mogu biti locirani i u velikim i u malim gradovima i sredinama. U manjim gradovima, učenik će verovatno biti smešten u klasičnu porodicu (roditelji i deca), dok u većim gradovima to može biti i porodica bez dece ili samo jedna osoba domaćin (zaposlena osobe) ili osoba u penziji, koje će na taj način moći da posvete i više pažnje učeniku. Organizator programa redovno obilazi porodice, kojima ovo može biti novo iskustvo ili ga već imaju u ugošćavanju učenika na razmeni.

Pored prava kao ravnopravni član porodice, učenik će imati i svoje obaveze i odgovornosti koje mora poštovati, a u skladu sa svojim uzrastom. Ukoliko na početku svog boravka učenik proceni da mu dodeljena porodica ne odgovara, moguće je uz argumentovan zahtev tražiti promenu porodice. Smeštaj podrazumeva jednokrevetnu sobu i sva tri obroka dnevno (doručak, ručak i večera).

U svakom trenutku, učeniku je za sva pitanja i nedoumice na raspolaganju i lokalni koordinator, odnosno osoba koja je predstavnik organizatora programa. Po dolasku u Nemačku, lokalni koordinator će dočekati učenika i biti mu na raspolaganju tokom boravka.

Smeštaj kod rodbine ili prijatelja je moguć ukoliko se nalaze u oblasti ili blizu oblasti u kojoj se nalaze škole u koje organizacija smešta strane učenike.

Uslovi prijave

Neophodni uslovi:

  • viši nivo nemačkog jezika (B1/B2)
  • uzrast između 14 i 17 godina

Dobar nivo jezika neophodan je kako bi učenik mogao da prati nastavu, kao i da učestvuje u aktivnostima i životu izvan škole, bez poteškoća. Vrlo je važno je učenik bude nezavisan, fleksibilan, otvoren i spreman da se prilagodi novom okruženju i životnim situacijama.

Cena programa

CENOVNIK PROGRAMA ZA 2023 GODINU

Trajanje programa KLASIČAN PROGRAM ODABIR GRADA
2 meseca 3000 € 4000 €
3 meseca 3900 € 4600 €
4 meseca 4800 € 5800 €
5 meseci 5700 € 6700 €
6 meseci 6600 € 7600 €
7 meseci 7500 € 8500 €
8 meseci 8400 € 9400 €
Dodatni mesec Plus 900 Plus 900 €
1 školska godina 9260 €- 10700 €** 11700 €

* Doplata 750 € ukoliko je prijava na program manje od 6 meseci pre početka programa

** U zavisnosti od momenta prijave, mesto na programu tražimo od više partnera

Cena programa uključuje:

  • školsku registraciju,
  • smeštaj u porodici sa punim pansionom,
  • podršku lokalnog koordinatora,
  • pomoć pri apliciranju za vizu,
  • sertifikat na kraju programa,
  • izveštaj o ocenama (za programe u minimalnom trajanju od 6 meseci i duže).

Cena programa ne uključuje: troškove prijave (10.700 rsd ili 90€), 500€  nepovratan depozit, koji se plaća prilikom prijavljivanja, obavezno zdravstveno i osiguranje od nezgode (12€ nedeljno), aerodromski transfer- 70-150 €,  knjige i nastavni materijal u školi (u nekim školama postojii mogućnost da se knjige pozajme), troškovi prevoza do/od škole, studentska viza, avio-karte, lični troškovi učenika, bankarski troškovi i ostali nepomenuti troškovi.

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".