Gea College

GEA College d.d., Dunajska cesta, Ljubljana, Slovenia

Besplatne studije u Sloveniji

University of Ljubljana, Congress Square, Ljubljana, Slovenia

Ostali fakulteti u Sloveniji

Besplatne studije u Sloveniji

Besplatne studije u Sloveniji

University of Ljubljana, Congress Square, Ljubljana, Slovenia

Besplatno studiranje u Sloveniji – Državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i država Evropske Unije ne plaćaju školarinu za studijske programe (osnovne i master) na svim državnim univerzitetima i višim školama i određenim privatnim univerzitetima u Sloveniji.

Studije

Studije u Sloveniji

Visoko obrazovanje u Sloveniji odvija se po bolonjskom procesu: osnovne studije (3 godine), master studije (2 godine), jedinstvene integrisane studije (5 godina) i doktorske studije (3 godine). Programi na višim školama traju 2 godine. Studije se odvijaju na slovenačkom i za manji broj smerova na engleskom jeziku. Za neke smerove na engleskom jeziku postoji uslov da će se otvoriti jedino ako se prijavi zahtevani broj studenata. Diplome slovenačkih fakulteta priznate su u zemljama Evropske Unije i  u skoro svim zemljama sveta. Studenti imaju pravo da koriste programe studentske razmene (Erazmus+) i da tako deo svojih studija provedu na nekom od fakulteta u Evropi.

Državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i država Evropske Unije ne plaćaju školarinu za studijske programe (osnovne i master) na svim državnim univerzitetima i višim školama i određenim privatnim univerzitetima u Sloveniji. Školarinu plaćaju studenti koji imaju prethodno stečen ekvivalentan stepen obrazovanja, kao i svi studenti doktorskih studija i svi studenti vanrednih studija. Studenti imaju pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu u Sloveniji, dobijaju subvenciju za ishranu (bonove) i imaju pravo na studentske popuste za niz manifestacija, biblioteka, knjižara, prevoza itd.

Lista univerziteta u Sloveniji na kojima se ne plaća školarina

Univerzitet u Ljubljani (Univerza v Ljubljani)

državni, 23 fakulteta i 3 umetničke akademije

Univerzitet u Mariboru (Univerza v Mariboru)

državni, 17 fakulteta

Univerzitet na Primorskoj (Univerza na Primorskem)

državni u gradu Kopar - 9 fakulteta

Univerzitet u Novoj Gorici (Univerza v Novi Gorici)

privatni, određeni smerovi se ne plaćaju

Uslovi upisa

USLOVI I DOKUMENTA ZA UPIS

  • Nema prijemnog ispita (izuzetak su umetnički fakulteti, studije arhitekture, sportski fakulteti, zubna protetika);
  • Nije potreban dokaz o poznavanju slovenačkog jezika (izuzetak su studije medicine, farmacije, psihologije, žurnalistike, režije, filma i pozorišta za kojeje potreban B2 nivo);
  • Za studije na engleskom jeziku je neophodan dokaz o poznavanju jezika (IELTS , TOEFL…) ili drugi dokaz;
  • Svedočanstva sa ocenama iz 3. i 4. razreda;
  • Diploma srednje škole.

ROKOVI ZA UPIS

  • Osnovne studije – prvi rok u februaru i drugi rok u avgustu. Savetujemo prijavu u prvom upisnom roku kada su otvorena sva mesta na fakultetima. Drugi ispitni rok se otvara samo na smerovima na kojima je ostalo mesta.
  • Master i doktorske studije – na svakom otvorenom smeru je naveden rok za upis

 

Smeštaj i troškovi života

Najpovoljniji tip smeštaja svakako su studentski domovi. U zavisnosti da li su privatni ili državni, kao i grada u kojem se nalaze cene za dvokrevetnu sobu se kreću od 120 do 200 evra mesečno, a za jednokrevetnu sobu od 200 do 250 evra mesečno. Slovenački studenti imaju državne subvencije za smeštaj i samim tim i prioritet u odobravanju univerzitetskog doma, strani studenti nemaju velike šanse da dobiju mesto.

Studenti mogu samostano da iznajme sobu u privatnom stanu (cene su slične sobi u privatnom domu) ili garsonjeru ili stan (cene od 300 evra u manjim gradovima), a često se dogovore da njih nekoliko zajedno iznajmi stan i deli troškove.

Ljubljana Maribor Kopar Nova Gorica
STUDENTSKI DOM 120€ – 190€ 100€ – 170€ 190€ 120 – 170€
PRIVATAN STAN

(dvokrevetna soba) bez troškova

150€ – 200€ 90€ – 120€ 150€ – 250€ 150 – 180€
PRIVATAN STAN

(jednokrevetna soba) bez troškova)

200€ – 350€ 120€ -150€ 200€ – 300€ 150 – 180€

Studenti imaju subvencije na ishranu u iznosu od 2,63€ po obroku, a sami doplaćuje do pune cene obroke. Imaju pravo na dva subvencionisna obroka dnevno tokom radnih dana u periodi između 08.00 h i 21.00 h, razmak između korišćenja bonova mora da je veći od 4h i nemaju prava na ove obroke između 15. jula i 15. avgusta. Subvencije važe za veliki broj redovnih restorana i objekata iz lanaca brze hrane širom Slovenije. Iznosi doplate variraju od izabranog menija, za sendvič se ne doplaćuje, a maksimalno se doplaćuje 4,37€ za studentski obrok od 3 jela (glavno jelo, supa ili salata i desert), a obrok uključuje i flašicu vode. Sistem veoma lako funkcioniše pomoću mobilne aplikacije, a koja sadrži i listu restorana i objekata u kojima imaju pravo da koriste bonove.

Studenti takođe imaju popuste za koncerte, izložbe, za muzeje, za mesečnu kartu za gradski prevoz, teretane…

Mogućnost rada

Studenti sa boravišnom dozvolom dobijenom na osnovu studiranja imaju pravo da rade preko studentskih servisa. Iako je satnica najčešće minimalna (4,13 €), mogućnosti za studentski posao su velike, te se za kvalifikovane poslove mogu dobiti i veće dnevnice (prevođenje, IT, pomoć u učenju osnovcima i srednjoškolcima…).  Studenti u Sloveniji imaju pravo da rade osam sati dnevno, odnosno 40 sati nedeljno (ukoliko im obaveze na fakultetu dozvoljavaju). Čak i ako rade pola radnog vremena ili samo određenim danima ili vikendom, imaju mogućnost da znatno učestvuju u pokrivanju troškova svakodnevnog života.

Apliciranje

Egidin stručni tim poseduje znanje i iskustvo da vas lakše provede kroz proces upisa na željeni studijski program. Našim studentima smo na raspolaganju za savet i pomoć, tokom celog trajanja procesa prijave, bez ograničenja broja i trajanja sastanaka.

  INDIVIDUALNE USLUGE APLICIRANJA – SLOVENIJA  
1. Apliciranje na 1 do 3 fakulteta/programa po izboru studenta uključuje:

·        Provera celokupne studentove dokumentacije

·        Pomoć za pisanje CV-a, motivacionog i pisma preporuke  i njihova provera

Prijava na odabrane studijske programe

·        Praćenje prijave i savetovanje sa studentom tokom celog procesa do upisa na fakultet

Pomoć oko nostrifikacije diplome

·        Pomoć oko formulara i apliciranja za boravišnu dozvolu

Apliciranje na dodatni fakultet iz Egidine ponude

350 evra
2. Apliciranje za smeštaj 100 evra
3. Opcioni paket personalizovanog izbora studijskih programa (do 3 programa) – ponuda programa koji odgovaraju kriterijumima kandidata, sa informacijama o upisu, neophodnoj aplikacionoj dokumentaciji  i rokovima. 150 evra

 Napomene:

  • Paketi ne uključuju takse za obradu aplikacija koje neki fakulteti mogu da zahtevaju, takse za boravišnu dozvolu, prevode i overe dokumenata i poštanske troškove slanja dokumenata.
  • Plaćanje paketa u R. Srbiji je u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS, u RCG po prodajnom kursu CKB banke.

Besplatne studije u Sloveniji

University of Ljubljana, Congress Square, Ljubljana, Slovenia

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".