The American College of Thessaloniki

Vasiliou Sevenidi 17, Pylaia-Chortiatis 555 35, Greece

Ostali fakulteti u Grčkoj

Američki fakultet u Grčkoj

The American College of Thessaloniki

Vasiliou Sevenidi 17, Pylaia-Chortiatis 555 35, Greece

ACT je akreditovan američki fakultet u Solunu. Studentima pruža programe osnovnih, master i MBA studija. Ali tu su i sve prednosti koje Grčka kao destinacija može da pruži: blizina, klima, povoljni troškovi studija i života.

Fakultet

The American College of Thessaloniki

The American College of Thessaloniki (ACT) je odeljenje za visoko obrazovanje pri Anatolia College, jedne od vodećih obrazovnih institucija u Grčkoj osnovane još 1886. godine. ACT nastavlja dugu tradiciju akademske izuzetnosti, akreditovan je od strane NECHE (New England Commission of Higher Education), USA i Open University, UK. 

Akreditovan američki fakultet Grčka

Solun

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj i predstavlja pravo raskršće istoka i zapada. Osnovan 315. p.n.e, Solun je danas savremen, primorski grad, sa preko milion stanovnika. Takođe je i užurban studentski grad, sa preko 100.000 studenata, što predstavlja idealno okruženje za internacionalne studente.

Osnovne studije

Program osnovnih studija traje 4 akademske godine tokom kojih studenti slušaju i polažu predmete iz odabranih oblasti.

1) Business Division

 • BS in Busines Administration (BBA) – program osnovnih studija namenjen ljudima koji žele da postanu vođe u biznisu ili inovativni preduzetnici. Studenti mogu birati i sledeće specijalizacije: International Business & Finance, Entrepreneurial Management, Marketing i Tourism.

2) Division of Humanities & Social Sciences

 • BA (hons) in Political Science & International Relations Namenjen je studentima koji žele da postanu profesionalne diplomate, da shvate šta predstavlja globalizacija ili da učine nešto za opšte društvo. Nastavno osoblje je internacionalno, od kojih su mnogi aktivno uključeni u javne poslove, te mogu dati praktičnu i teoretsku obuku potrebnu za uspešnu karijeru u vladinim ministarstvima, internacionalnim organizacijama, NVO i u privatnoj industriji.
 • BA in English Program je namenjen studentima koji žele da studiraju engleski jezik, ali ne žele da budu profesori, koji žele da izučavaju velikane književnosti, ali im se dopada ideja učenja preko Facebook-a, blogova i ostalih medija, koji vole da postavljaju pitanja i da iskažu svoju kreativnost. Program nudi sintezu tradiconalnog i savremenog programa nastave koji je relevantan za 21. vek. Specijalizacije koje se nude su: Language and Literature i Communication and New Media.
 • BS in Psychology – Na ovom programu, studenti će proći sve metode učenja, od teorije, preko glavnih koncepata, metoda i debata do primene u psihologiji. Imaće priliku da se upoznaju sa širokim spektrom vrsta psihologije – kliničkom, razvojnom, edukativnom, savetodavnom, eksperimentalnom, društvenom i forenzičkom.

3) Division of Technology & Sciences

 • BS in Business Computing Sa preko 20 high-speed servera, bežičnih mreža, 6 laboratorija i 130 radnih stanica opremljenih najsavremenijom tehnologijom, studenti računarstva na ACT imaju pristup svemu što im može zatrebati tokom studija. Tokom studija polaznici programa se upoznaju sa digitalnim svetom, uče kako da razvijaju kodove i softvere i šta je potrebno kako bi se ideja realizovala u funkcionalni proizvod. Tokom studija radi se na oblastima Programming and Software Development, Database Design and Programming, Web-Development, Robotics i Networks.
 • BS in Computer Science Studenti ovog programa stiču odlično i temeljno obrazovanje iz oblasti računarstva koje studentu pružaju duboku i široku osnovu u savremenoj kompjuterskoj nauci. Program se sastoji od nizova kurseva koji se međusobno povezuju, a između ostalih i setom matematičkih kurseva koji su neophodni savremenom kompjuterskom naučniku.

4) Combined degrees

Na ovom fakultetu studenti imaju priliku da pohađaju i KOMBINOVANE PROGRAME, odnosno da određene smerove dve godine pohađaju na ACT, dok jednu ili dve završne godine studija provedu na nekom od top evropskih ili američkih fakulteta. Po završetku programa, studenti stiču diplome fakulteta gde su pohađali poslednju/e godine studija:

 • BS in Business Administration 2+2 program – dve godine na ACT, plus dve godine na The Kogod School of Business, najstarijoj akreditovanoj poslovnoj školi u Vašingtonu.
 • BBA in Sports Administration 2+2 program – dve godine na ACT, gde studenti stiču osnove iz biznisa, plus dve godine na Thomas University (Majami, Florida), gde se specijalizuju u oblasti sportske administracije.
 • BS in Political Science 2+2 program – dve godine na ACT, plus dve godine na Thomas University (Majami, Florida). Studenti stiču znanje iz političkih nauka u kombinaciji sa međunarodnim odnosima.
 • BA in Tourism & Hospitality 2+2 program – dve godine na ACT, gde studenti stiču osnove iz biznisa, plus dve godine na Thomas University (Majami, Florida), gde se specijalizuju u oblasti Tourism & Hospitality Management.
 • BA of International Business in Hotel & Tourism Management 2+1 program – dve godine na ACT, gde studenti stiču osnove iz biznisa, plus 3 semestra (3×11 nedelja) na jednom od top univerziteta za hotelijerstvo i turizam César Ritz Colleges Switzerland. Nakon završetka studija sledi stručna plaćena praksa u Švajcarskoj ili inostranstvu u trajanju od 4 do 6 meseci.
 • Swiss Higher Diploma in International Hotel Management 2+1 program – dve godine na ACT, gde studenti stiču osnove iz biznisa, plus 2 semestra (2×11 nedelja) na jednom od top univerziteta za hotelijerstvo Hotel Institute Montreux Switzerland. Nakon završetka programa u Švajcarskoj, studenti imaju obaveznu, plaćenu praksu u Švajcarskoj ili inostranstvu, u trajanju od 4 do 6 meseci.

5) Dual degrees In Engineering

U saradnji sa Washington University in St. Louis (WashU), koji je rangiran među 50 najboljih inženjerskih škola u SAD, studentima je omogućeno da steknu dve diplome – jednu diplomu od ACT-a iz oblasti Computer Science a drugu od univerziteta WashU iz oblasti inženjerstva. Moguća su dva pravca za sticanje dve diplome: opcija 3+2 (3 godine na ACT + 2 godine na WashU; dobija se BS in Computer Science sa ACT i BEng sa WashU) i opcija 3+3 (3 godine na ACT + 3 godine na WashU; dobija se BS in Computer Science i Engineering Masters MEng sa ACT, kao i BEng sa WashU).

Tokom studija na WashU moguće je dobiti stipendije u iznosu do čak 60% školarine.

Oblasti iz kojih je moguće dobiti dual degree su: Biomedical Engineering, Chemical Engineering, Computer Engineering, Electrical Engineering, Mechanical Engineering i Systems Science & Engineering.

Master studije

Program master studija traje 1 godinu.

 1. MBA – Master of Business Administration – Program je opšti program namenjen diplomcima osnovnih studija iz različitih oblasti, uključujući ekonomiju, biznis i srodne discipline. Program je prilagođen zaposlenim profesionalnim ljudima, tako da se uslovi dobijanja MBA diplome mogu isputniti u jednoj ili dve godine studija. Specijalizacije su dostupne u oblastima: Marketing in the Digital Era, Management, Banking & Finance i Entrepreneurship.
 2. MS in Hospitality & Tourism Management Ovaj program traje 3 semestra, a časovi se organizuju dva puta nedeljno, u popodnevnim časovima. Studenti pohađaju 9 predmeta i stiču 36 kredita. Po završetku programa, od maja do septembra, studenti obavljaju garantovanu stručnu, plaćenu praksu i pišu završnu tezu.
 3. MS in Industrial Organizational Psychology – Program traje 15 meseci, tj. 5 semestara tokom kojih se sluša 3 predmata na koledžu, 3 su online, zatim se radi internšip i piše završna teza. Ukupno se stiče 36 kredita.

Uslovi upisa

Uslovi upisa osnovnih studija: diploma srednje škole, nivo poznavanja engleskog jezika minimum B2

Početak programa: januar 2021. i septembar 2021.

Upisni rok: 15. novembar za početak u januaru; za početak u septembru rokovi su: 30. januar (rana prijava), 30. mart (regularna prijava) i 30. maj (kasna prijava) 2020, kao i 30. juni za kasne prijave. Državljani EU mogu da se prijave do 30. avgusta.

Uslovi upisa master studija: diploma osnovnih studija, nivo poznavanja engleskog jezika IELTS 6.5, TOEFL 550 ili ekvivalent

Početak programa: oktobar 2021.

Upisni rok: 30. juni

Cene i stipendije

ŠKOLARINA ZA 2021/2022.

Osnovne studije: 8.400 € godišnje

Master studije: 10.560 € (MBA) i 6.900 € (MS) godišnje

Dodatni troškovi: aplikacija 70 €, depozit za smeštaj 300 € (koji se vraća po završetku studija), studentska taksa 200 € (EU državljani ne plaćaju ovu taksu), grčka boravišna dozvola 166 €, grčko osiguranje 120 €, upotreba laboratorija (u zavisnosti od programa koji se upiše), bankarski troškovi, troškovi viziranja pasoša i drugi nepomenuti i lični troškovi.

STIPENDIJA 

Studentska stipendija dodeljuje se na osnovu akademskih priznanja i dosadašnjih dostignuća studenta ali i na osnovu finansijske situacije studenta. ACT stipendija može se dobiti u iznosu do 45% školarine.  Stipendija se za narednu godinu obnavlja prema postignutim rezultatima.

Napomene:

– Egida je direktan zastupnik fakulteta i upisujemo studente po zvaničnim cenama i uslovima. U slučaju eventualnih grešaka na ovom programu, važeći je samo zvanični cenovnik škole.

– Besplatno šaljemo aplikacije na fakultet i vodimo studenta kroz proceduru upisa koja je koncipirana u fazama sa tačno određenim rokovima, a neophodno ih je sprovesti pravovremeno i u skladu sa zahtevima fakulteta.

– Neki fakulteti mogu da zahtevaju takse za obradu aplikacije

– Egida pomaže studentima u ostvarivanju stipendija kod mnogih univerziteta iz naše ponude partnerskih univerziteta.

– Besplatno apliciranje za adekvatnu vizu za studente koji se prijavlju preko Egide. Cena vize nije uključena, cenu određuje konzulat države u koju se putuje.

– Iznos studentskog osiguranja zavisi od države, vrste i trajanja studijskog programa i nivoa pokrivensti koji se odabere.

Smeštaj i troškovi života

The American College of Thessaloniki svojim studentima nudi opcije smeštaja na samom kampusu ili van kampusa. Broj soba na kampusu je ograničen i preporučena je rana prijava kako bi se osiguralo mesto. Smeštaj je u dvokrevetnim sobama uz mogućnost doplate za jednokrevetnu sobu. Ukoliko se student odluči za smeštaj van kampusa, ACT obezbeđuje smeštaj u rezidenciji, u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama u blizini centra Soluna, a u svakoj rezidenciji boravi član školskog osoblja. Tokom jesenjeg i prolećnog semestra koledž organizuje autobuski prevoz od/do kampusa. Cena smeštaja je oko 100 € mesečno (u kampusu, bez korišćenja kuhinje u dvokrevetnoj sobi), a van kampusa od 350 do 550 € mesečno. Troškovi života su oko 400-700 € mesečno, a obuhvataju ishranu, lokalni prevoz, zabavu, knjige i slično.

The American College of Thessaloniki

Vasiliou Sevenidi 17, Pylaia-Chortiatis 555 35, Greece

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".