Fakultet

AUBG American University in Bulgaria

American University in Bulgaria AUBG je privatni univerzitet osnovan 1991. godine u Blagoevgradu u Bugarskoj, koji nudi američki stil obrazovanja u Evropi. Studentima daje mogućnost da kombinuju različite oblasti studija, u cilju ostvarivanja profesionalnog uspeha. Ovo je prva obrazovna institucija na engleskom jeziku u američkom stilu u istočnoj Evropi, a izdvaja se po svom liberal arts pristupu učenju. Reč je o vrlo popularnom i jedinstvenom sistemu obrazovanja u Americi, jer polaznici studiraju širi spektar disciplina, dok istovremeno usvajaju znanja iz odabrane oblasti studija. Po ovom sistemu, studenti biraju oblasti studija, profesora i nastavni plan i program koji im odgovara, u kombinaciji sa bogatim i raznovrsnim vannastavnim programom.

AUBG se ističe po svom interdisciplinarnom pristupu učenju i širokom izboru akademskih programa, a akreditovan je u SAD od strane New England Commission of Higher Education i bugarske Nacionalne agencije za evaluaciju i akreditaciju. Specifičan je po svojim akademskim programima i kurikulumu, a ima različite akademske departmane sa visoko kvalifikovanim i iskusnim predavačima iz različitih delova sveta. Više od polovine studenata čine internacionalni polaznici iz preko 40 zemalja sveta, dok preostalu polovinu čine domaći studenti. AUBG se ponosi svojom raznovrsnošću i multikulturalnim pristupom.

Univerzitet je smešten u modernom rezidencijalnom kampusu, koji izgleda kao tipičan američki koledž u kojem studenti žive, uče i zabavljaju se. Apsolutno sve se nalazi na jednom mestu i ovakav koncept studiranja presudan je zbog osećaja zajedništva među studentima. Jedinstvenu atmosferu podstiču i savremeni objekti u kampusu, a polaznici imaju pristup nagrađivanoj zgradi studentskog centra, balkanskom akademskom centru, biblioteci, kao i rezidenciji koja se sastoji od 3 bloka zgrada u okviru kampusa. Pored odličnog akademskog programa, studenti se podstiču da učestvuju u različitim dodatnim aktvnostima nakon nastave. Organizuje se mnoštvo klubova (plesni klub, fudbal, golf i biznis klub, hor, kompjuterske nauke, olimpijski klub) i dodatnih aktivnosti, u cilju podsticanja ličnog razvoja i druženja među studentima.

Američke osnovne i MBA studije u Evropi, AUBG

Osnovne studije

Osnovne studije (Bachelor of Arts) traju ukupno 4 godine, odnosno 8 semestara i odvijaju se na engleskom jeziku. Budući da fakultet radi po američko obrazovnom sistemu, to podrazumeva izbor glavne studijske oblasti (majors) i izbornog predmeta (minors). Na raspolaganju su sledeće studijske oblasti:

 • Business Administration
 • Computer Science
 • Economics
 • European Studies
 • History and Civilizations
 • Information Systems
 • Journalism and Mass Communication
 • Mathematics
 • Political Science and International Relations
 • Psychology / Physics / Literature*

*Ovo su isto glavni programi programi, ali posle kojih se ostvaruje samo američka diploma, jer su akreditovani u USA.

Pored glavnih predmeta (Majors), na raspolaganju su i izborni programi (Minors) iz različitih oblasti: antropologija, preduzetništvo, filmske studije, umetnost, informatika, finansije, kreativno pisanje, moderni jezici i kultura…

Program za 2023-24 akademsku godinu

Skinite PDF

Uslovi upisa osnovnih studija

Uslovi upisa: svedočanstva i diploma završene srednje škole, sertifikat o nivou engleskog jezika (minimum IELTS 6.5, TOEFL 80, Duolingo 110) i skajp ili telefonski intervju. Uz to, potrebno je priložiti esej i CV, kao i dva pisma preporuke.

Početak programa: septembar/oktobar i januar/februar

Rok za prijavu: za jesenji semestar rok za rane prijave i stipendije je 1.3.2023, a krajnji rok za prijavu 1.6.2023; za prolećni semestar rok je 1.11.2023.

Executive MBA

Executive MBA  program se održava u Sofiji, dizajniran je za profesionalce kojima su potrebne dodatne veštine kako bi usavršili znanje za postojeću radnu poziciju ili stekli nova znanja za narednu. Uz izuzetne predavače najvišeg ranga program ima praktičan kurikulum, zbog čega je prepoznat u celom svetu.

Uslovi upisa: tri do pet godina radnog iskustva u struci, diploma završenih osnovnih studija, motivisanost i dobar jezički nivo (sertifikat za engleski jezik), dva eseja, profesionalni intervju, CV i dve profesionalne preporuke. Program traje 4 semestra (1,5 god.), predavanja su vikendima, jednom do dva puta mesečno.

Početak programa: januar

Rok za prijavu: rane prijave do 30.6.2023, krajnji rok za prijavu: 30.11.2023.

Cene i stipendije

ŠKOLARINA 2023/2024 za non-EU studente:

Osnovne studije: 12.900 $ po godini

Executive MBA studije: 14.800 $ (3.700 $ po semestru).

Smeštaj na kampusu u Blagoevgradu: od 1490 $ do 1800 $ po godini u zavisnosti od izabrane rezidencije i sobe.

Dodatni troškovi: ishrana u kantini (1200 $ godišnje + depozit za kantinu 100$), vannastavni program (630 $), nastavni materijal i knjige (300$), obavezno zdravstveno osiguranje (100 $), viza (oko 100 €), bugarska lična karta za strance (oko 105 €), registracija za MBA (35 €), prijava na program MBA (200 €), taksa za diplomiranje MBA (35 €), lični troškovi, bankarski troškovi, avio karte, transferi i ostali nepomenuti troškovi.

STIPENDIJA Apliciranjem na osnovne studije, odmah se proverava dokumentacija studenta i uzima se u razmatranje za dobijanje stipendije ili finansijske pomoći. Za polaznike EMBA programa takođe postoji nekoliko stipendija za koje je moguće aplicirati. Državljani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije automatski ostvaruju stipendiju od 10% na školarinu koja važi sve četiri godine studija.

Smeštaj i troškovi života

Smeštaj studenata organizovan je u okviru kampusa u 3 rezidencijalne zgrade (Skaptopara I, II i III). Studenti se očekuju da žive u kampusu u rezidencijama izuzev ako imaju rodbinu u Blagoevgradu. Smeštaj podrazumeva dvokrevetne ili trokrevetne sobe, uz mogućnost doplate za obroke. U rezidencijama postoje zajedničke prostorije, TV prostorije, vešeraj, kafe, sobe za igru (bilijar i stoni tenis), muzičke sobe, kao i mnoštvo drugih objekata. Nagrađivana ABF zgrada u okviru kampusa poseduje terene za različite sportove – fudbal, košarku, odbojku, rukomet, kao i teretanu sa kardio opremom i spravama za treniranje.

Napomene

 • Egida je direktan zastupnik fakulteta i upisujemo studente po zvaničnim cenama i uslovima. U slučaju eventualnih grešaka na ovom programu, važeći je samo zvanični cenovnik škole.
 • Besplatno šaljemo aplikacije na fakultet i vodimo studenta kroz proceduru upisa koja je koncipirana u fazama sa tačno određenim rokovima, a neophodno ih je sprovesti pravovremeno i u skladu sa zahtevima fakulteta.
 • Neki fakulteti mogu da zahtevaju takse za obradu aplikacije
 • Egida pomaže studentima u ostvarivanju stipendija kod mnogih univerziteta iz naše ponude partnerskih univerziteta.
 • Besplatno apliciranje za adekvatnu vizu za studente koji se prijavlju preko Egide. Cena vize nije uključena, cenu određuje konzulat države u koju se putuje.
 • Iznos studentskog osiguranja zavisi od države, vrste i trajanja studijskog programa i nivoa pokrivenosti koji se odabere

Video

Kroz epizodu Egidinog serijala “Svet je moje mesto” saznajte kako izgleda život studenata na ovom fakultetu. Naš serijal je emitovan na Radio Televiziji Vojvodine.

AUBG American University in Bulgaria

aubg 1 Georgi Izmirliev Square Blagoevgrad 2700, Bulgaria

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".