Dublin City University

Dublin City University, Northside, Dublin 9, Ireland

Technological University Dublin

Technological University Dublin - City Campus, Aungier Street, Dublin, Ireland

Maynooth University

Maynooth university, Maynooth, Co. Kildare, Ireland

Ostali fakulteti u Irskoj

Studiranje u Irskoj, univerzitet u Dablinu

Technological University Dublin

Technological University Dublin - City Campus, Aungier Street, Dublin, Ireland

Technological University Dublin jedan je od najvećih univerziteta u Irskoj koji status visokoobrazovne institucije ima od 1992. godine, ali datira još iz 1887. kada je osnovan kao prva tehnička škola u ovoj zemlji.

Fakultet

Technological University Dublin

Technological University Dublin jedan je od najvećih univerziteta u Irskoj koji status visokoobrazovne institucije ima od 1992. godine, ali datira još iz 1887. kada je osnovan kao prva tehnička škola u ovoj zemlji. Ističe se u odnosu na ostale institucije po tome što kombinuje akademsku izvrsnost tradicionialnog univerziteta sa profesionalnim i karijerno orijentisanim učenjem. U fokusu fakulteta jesu istraživanja koja su od nacionalnog i strateškog značaja, a usmerena su na tehnološki razvoj i inovacije. DIT je dom za preko 20.000 studenata iz 85 zemalja  sveta, a godišnje na ovom instututu diplomira oko 5.000 studenata u različitim oblastima poput nauke, zdravstva, biznisa, prava, turizma, ugostiteljstva, kreativne i vizualne umetnosti i inženjeringa.

TU Dublin se sastoji od kompleksa zgrada koje su rasprostranjenje po celom centralnom Dablinu i koje imaju apsolutno sve što je neophodno za školovanje u 21. veku, a najnovjii projekatje centralni gradski kampus Grangegorman. Univerzitet nudi oko 150 programa osnovnih, master i doktorskih studija u raznim oblastima. Kao i većina fakulteta 21. veka širom Evrope i DIT ima odlične konekcije sa industrijom i usmeren je na praktičnu primenu stečenih znanja. Ono što ga razlikuje od drugih institucija sličnog tipa jeste  usmerenost na istraživački rad za koji je odlično opremljen, kao i fokus na svaki segment razvoja studenta – studentsko savetovanje i podrška, centar za ravoj karijere, odsek za sport i rekreaciju, centar za informacione i komunikacione tehnologije, zdavstveni centar i preko 120 udruženja (fotografija, umetnost, muzika, moda…) i sportskih klubova (fudbal, joga, ronjenje, košarka…).

Technological University Dublin

Destinacija

Irska

Irsku i irske univerzitete karakteriše tradicija vrhunskog obrazovanja, svi irski univerziteti se nalaze u 4% najboljih svetskih univerziteta, prvi su u Evropi po zadovoljstvu internacionalnih studenata, a država izuzetno ulaže u univerzitete. Irska je predivna zemlja poznata kao “Smaragdno ostrvo”, sa mladom populacijom, dosta internacionalnih stanovnika, sa niskom stopom kriminala i nižim troškovima života nego u Londonu ili drugim evropskim prestonicama. Pored toga, Irska je evropski centar za više od 1.000 vodećih multinacionalnih kompanija koje zahtevaju obrazovane, sposobne mlade profesionalce, koji poseduju potrebne veštine, želju za napretkom i uspehom u građenju karijere.

Dablin je glavni grad sa svojih blizu pola miliona stanovnika, nalazi se na istočnom delu ostrva, preseca ga reka Lifi (Liffey). Gard iam izuzetno mladu populaciju, velik broj kulturno istorijskih i zabavnih sadržaja, trgovinski  i plotički je centar države, odlično povezan sa drugim delovima.

Studiranje u Dablinu

Osnovne studije

Programi osnovnih studija (Bachelor of Arts, Bachelor of Science)  retežno traju 3-4 godine u zavisnosti od smera, dok neke oblasti studija poput arhitekture traju čak 5 godina. Osnovne studije dostupne su mnogim oblastima koje su raspoređene u četiri grupacije, a neki od smerova su:

°  Humanities, Art and Tourism (BA Creative Digital Media, BSc Hospitality Management, BSc Tourism Management, BA Art, BA Social Care & Social Studies, BA Design, BA Film & Broadcasting, BA Games Design, BA Journalism, BA Culinary Arts, LLB Law..)

°  Business (BBS Accounting & Finance, BBS Business, BA Digital Marketing, BSc Business Computing, BSc Business & Law, BSc Economics & Finance, BSc Retails & Services Management, BSc Logistics & Supply Chain Management, BSc Business Analytics..)

°  Engineering, Architecture & Built Environment (BEng Mechatronic Engineering, BSc Network & Applications Services, BE Contruction Management, BEng Computer Engineering in Mobile Systems, BEng Electronic Engineering, BSc Geographic Science, BSc Product Design, BEng Mechanical Engineering, BSc Manufacturing & Design Engineering….)

°  Science & Health (BSc Biomolecular Science, BSc Digital Forensics & Cyber Security, BSc Horticuulture, BSc Chemical Sciences with Medical Chemistry, BSc Design, Technnology & Innovation, BSc DNA & Forensic Analysis, BSc Food Innovation, BSc Mathematical Sciences, BSc Physics with Energy & Environment, BSc Public Health Nutrition, BSc Food Innovation…)

Master studije

Programi master studija (Master of Arts, Master of Science) traju 1-1,5 godina u zavisnosti od odabrane oblasti. Neki od smerova u ponudi su: MBS International  Accounting, MSc Advertising, MSc Applied Mathematics, MSc Banking and Finance, MSc Building Performance, MSc Business & Enterpreneurship, MSc Clinical Laboratory Science, MSc Computing for Technologies, MSc Mobile and Web Applications Design, MSc Digital Games, MA Criminology, MA Design Practice, MA Higher Education, MSc Energy Management, MSc Fashion Buying and Management, MA Fine Art, MA Graphic Design Practice, MSc Hospitality Management, MA Interior Design, MA Law i drugi.

Uslovi upisa

Nastava se odvija na engleskom jeziku, pa je prilikom apliciranja potrebno priložiti međunarodni sertifikat o jezičkom nivou (IELTS 6.0, TOEFL iBT 92+ ili ekvivalent). Za osnovne studije se prilažu svedočanstva prethodnih godina školovanja i diploma srednje škole, dok je za master studije potrebna diploma osnovnih studija i transkript položenih ispita. Napomena: svaki program ima svoje uslove za upis pored navedene dokumentacije. Početak akademske godine je septembar ili januar u zavisnosti od odabranog programa.

Za internacionalne studente koji nemaju dovoljan jezički nivo da bi direktno upisali DIT ili žele više vremena da se adaptiraju i pripreme za studije u ponudi je Access Foundation Program – jednogodišnji program pripreme za programe osnovnih i master studija na TU Dublin. Program se sastoji od usavršavanje jezičkih veština, ali i obaveznih predmeta poput IT, usvajanje veština neophodnih za učenje, matematika, kao i mnoštvo opcionih predmeta od ekonomije, do hemije, biologije, marketinga, društvenih nauka. Uslov za upis je diploma srednje škole i minimum IELTS 5.5 ili ekvivalent

Cene i stipendije

ŠKOLARINA 2021/2022

Osnovne studije: 13.500 € – 14.500 € (non-EU/po godini), 3.250 € – 4.450 € (EU studenti/po godini)
Master studije: 13.500 € – 34.500 € (non-EU/po godini), 3.000 € – 4.450 € (EU studenti/po godini)
Smeštaj): 6.000 € – 12.000 € po godini u zavisnosti od odabrane opcije

Dodatni troškovi: obavezne univerzitetske i studentske registracije (oko 3000 €), GNIB registracija u imigracinom (oko 300 €), viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal (oko 300 €), osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi.

STIPENDIJA

Fakultet nudi stipendije za različite studijske smerove. Iznosi zavise od smera i tipa stipendije, a za apliciranje postoje propisani uslovi i rokovi.

Smeštaj i troškovi života

Smeštaj polaznika organizovan je u rezidencijama koje su rasprostranjene po delom gradu, a izbor rezidencije zavisiće od izbora koledža i lokacije gde će se odvijati nastava. Smeštaj obuhvata različite varijante, od apartmanskih kompleksa koji imaju više jednokrevetnih ili dvokrevetnih soba, do privatnihh studija sa kupatilom i kuhinjom. Cena zavisi od odabrane opcije, a na raspolaganju su i privatne varijatne smeštaja u Dablinu koje su pristupačnije.

MOGUĆNOST RADA

Sa irskom studentskom vizom tokom akademske godine moguće je raditi do 20 sati nedeljno, dok je tokom letnjeg perioda (jun-septembar) i novogodišnjih praznika (15.12. – 15.01.) moguće raditi do 40 sati nedeljno.

 

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".