Ostali fakulteti u Nemačkoj

Fakultet

Constructor University

Constructor University (nekadašnji Jacobs University) je privatni univerzitet u Bremenu osnovan 2001. godine, koji kao mlada i internacionalna institucija privlači visoko talentovane studente iz različith krajeva sveta, trenutno ga pohađa preko 1500 studenata iz više od 120 zemalja sveta. Nalazi se na prvom mestu kao privatna i internacionalna institucija u Nemačkoj (prema: The World University Rankings 2020), dok prema Humboldt-Ranking 2020 zauzima čak 7. mesto među svim državnim i privatnim univerzitetima u Nemačkoj. Razlog zašto uživa toliku prednost jeste i taj što se prostire u zatvorenom kampusu gde ima koledže, ali i rezidencije u kojima je obezbeđen boravak studenata – sve na jednom mestu. Univerzitet je državno akreditovan i posebno se ističe po akademskoj izvrsnosti studenata, internacionalnom okruženju i spremnosti diplomaca da uđu u svet rada.

Jacobs University fakultet u Nemačkoj

Destinacija

Bremen

Constructor University se nalazai u severnom delu Bremena, grada na reci Vezer, sa istorijom dugom 1200 godina, zbog čega je i pod zaštitom UNESCO-a kao značajna svetska baština. U njemu živi oko 500.000 stanovnika, ima visko kvalitet života i lako je kretati se kroz grad. Istorijski centralni trg je prepoznatljiv po skulpturi maskote grada “Gradski svirač” liku iz čuvene bajke braće Grim.

Više od 30.000 studenata živi i školuje se u Bremenu i obližnjem gradu Bremerhaven, koji zajedno čine Bundesland (državu) Bremen.

U gradu ima mnogo restorana, pabova, klubova, muzeja, pozorišta i drugih zanimljivih mesta i sadržaja. Bremen  je domaćin je najstarije nemačkog zabavnog vašara Freimarkt i tradicionalnog Božićnog vašara.

Studenti mogu da idu na izete i ekskurzije širom celog regiona, a popularne obližnje destinacije su Hamburg, Berlin, Pariz, Rim…
Bremen je jedini nemački grad koji ima međunarodni aerodrom udaljen samo 10 minuta od centra grada.
Jacobs University Bremen

Osnovne studije

Osnovne studije (BSc Bachelor of Science/ BA Bachelor of Arts) traju ukupno 3 godine i odvijaju se na engleskom jeziku. U ponudi je širok spektar interdisciplinarnih studijskih programa, od prirodnih nauka, matematike i inženjerstva, do društvenih nauka i ekonomije. Nastavne grupe su male što ostavlja dovoljno prostora za individualnu pažnju ka svakom studentu. Akademsku ponudu 15 studijskih smerova raspoređenih na 3 oblasti, a oni su sledeći:

  • Mobility of people, goods and Information (BSc Industrial Engineering & Management, BSc Mathematics, BSc Computer Science, BSc Electrical and Computer Engineering, BSc Robotics and Intelligent Systems, BSc Computer Science and Software Engineering – online).
  • Health focus on Bioactive Substances (BSc Biochemistry and Cell Biology, BSc Chemistry and Biotechnology, BSc Medicinal Chemistry and Chemical Biology, BSc Earth Sicences and Sustainable Management of Environmental Resources, BSc Physics).
  • Diversity in Modern Societies (BA Global Economimcs and Management, BSc Management, Decisions and Data Analytics, BA International Business Administration, BA Society, Media and Politics, BA International Relations: Politics and History, BSc Integrated Social and Cognitive Psychology).

Program za 2023/24. godinu

Skinite PDF

Master studije

Master studije (MSc Master of Science i MA Master of Arts) traju dve godine i odvijaju se pretežno na engleskom jeziku (izuzetak je program psihologija koji se odvija na nemačkom i engleskom kombinovano). Programi predstavljaju izvrsno obrazovno iskustvo zasnovano na istraživanjima u svim disciplinama. U ponudi su sledeći programi master studija: MSc Computer Sicence and Software Engineering, MSc Data Science for Society and Business, MSc Data Engineering, MSc Supply Chain Management, MA International Relations, MSc Psychologie (bilingualne studije, nemački/engleski).

Pripremna godina

Pripremna godina (IFY International Foundation Year) namenjena je studentima koji žele da upišu osnovne studije u inostranstvu, ali i za one koji još uvek nisu sigurni koju studijsku oblast da izaberu.  Kroz ovaj progrma student ima mogućnost da upozna različite predmete,  da usavrši svoje lične i akademske veštine, kao i da razvije svoje veštine engleskog jezika.   Program podrazumeva nastavu u oblasti matematike, računarske pismenosti, biznisa, inženjeringa, kompjuterskih nauka, prirodnih i društvenih nauka.

Uslovi upisa

Za upis osnovnih studija neophodna je dipoma srednje škole i/ili svedočanstva za minimum prethodne dve godine školovanja, sertifikat za engleski jezik (TOEFL Internet based minimum 90, TOEFL paper based minimum 575, IELTS 6.5 ili ekvivalent), položen standardizovan test (SAT, ACT ili TestAS)– nije neophodno za apliciranje, ali student mora da ga položi ukoliko bude primljen da bi finalizovao upis, pismo preporuke.

Za master studije neophodna je diploma osnovnih studija, sertifikat za engleski jezik (TOEFL Internet based minimum 90, TOEFL paper based minimum 575, IELTS 6.5 ili ekvivalent), dva pisma preporuke, CV i motivaciono pismo.

Univerzitet zadržava pravo da traži dodatna dokumenta na uvid.

Cene i stipendija

ŠKOLARINA ZA 2023/2024

Osnovne studije/master studije/pripremna godina: 20.000 € po godini

Smeštaj u kampusu i tri obroka dnevno (samo za osnovne studije i pripremni program): 8.000 € po godini

Dodatni troškovi: univerzitetska taksa, semestralne karte za prevoz i taksa za javnu televiziju i radio (obavezno, 654 € po godini), depozit kao garancija da student prihvata ponudu univerziteta (500 €), boravišna dozvola (100 €), zdravstveno osiguranje obavezno 1400 €, nastavni materijal, transferi, viziranje pasoša, avio karte, lični troškovi i ostali nepomenuti troškovi.

STIPENDIJA

Svi primljeni studenti automatski se razmatraju za stipendiju na osnovu uspeha u prethodnom obrazovanju (merit-based). Iznos ove stipendije moze da ide do 8000 € i finasijsku ponudu dobijaju zajedno sa informacijom da je njihova aplikacija prihvaćena. Pored ove stipendije, postoji mogućnost apliciranja i na stipendiju na osnovu finansijskih potreba studenta (need-based) za koju se prilaže iscrpna dokumentacija o finansijskom stanju porodice.

Napomene:

  • Egida je direktan zastupnik fakulteta i upisujemo studente po zvaničnim cenama i uslovima. U slučaju eventualnih grešaka na ovom programu, važeći je samo zvanični cenovnik škole.
  • Besplatno šaljemo aplikacije na fakultet i vodimo studenta kroz proceduru upisa koja je koncipirana u fazama sa tačno određenim rokovima, a neophodno ih je sprovesti pravovremeno i u skladu sa zahtevima fakulteta.
  • Neki fakulteti mogu da zahtevaju takse za obradu aplikacije
  • Egida pomaže studentima u ostvarivanju stipendija kod mnogih univerziteta iz naše ponude partnerskih univerziteta.
  • Besplatno apliciranje za adekvatnu vizu za studente koji se prijavlju preko Egide. Cena vize nije uključena, cenu određuje konzulat države u koju se putuje.
  • Iznos studentskog osiguranja zavisi od države, vrste i trajanja studijskog programa i nivoa pokrivenosti koji se odabere.

Mogućnost rada

Studentska viza daje mogućnost rada do 240 dana godišnje u trajanju od 20 sati nedeljno. Nakon diplomiranja, studenti imaju mogunost da traže posao u Nemačkoj narednih 18 meseci. Takođe, studenti imaju mogućnost da pohađaju radne prakse do 3 meseca bilo gde u Evropi, odnosno uživaju ista prava kao i lokalni studenti kada su na studijama u Nemačkoj.

Smeštaj i troškovi života

Smeštaj studenata organizovan je u rezidencijama koje se nalaze u kampusu i namenjen je studentima osnovnih studija. Na raspolaganju je četiri rezidencije od kojih svaka ima sobe sa privatnim (u sobi) ili zajedničkim kupatilom koje deli više studenata. Svaka rezidencija ima i svoju kantinu gde se pripremaju obroci, prostorije za relaksaciju i druženje, kao i salon za sastanke.

Constructor University

Constructor University, Campus Ring, Bremen, Germany

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".