Pretraga

×

Srbija

Novi Sad

address Katolička porta 6

fax +381 (0)21 427-209

Srbija

Beograd

address Vojvode Bogdana 36

fax +381 (0)63 114-1310

Crna Gora

Podgorica

address Moskovska 55 (zgrada Maxim)

SAD, Florida

Majami

address 8950 SW 74th Court

×

Obaveštenje o obavezi pridržavanja opštih mera prevencije

09.06.2020. Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”

Opšte sanitarno-higijenske mere:

 1. Pre početka rada agencije, sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i površina, kao i provetravanje prostorija (preporuke za čišćenje i dezinfekciju prostora nalaze se na sledećem linku: http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/Ciscenje%20prostoral.pdf).
 2. Ukoliko je moguće, organizovati rad u dve smene tako da između prve i druge smene ima dovoljno vremena za čišćenje i dezinfekciju.
 3. Obezbediti dovoljne količine lične zaštitne opreme, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju.
 4. Na ulazu u objekat svakodnevno postavljati dezobarijeru – sunđer ili krpu dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom, kao i dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola. Obezbediti dovoljno dispenzera, poželjno beskontaktnih, sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola i jasno istaknuto obaveštenje o obavezi i načinu dezinfekcije ruku.
 5. Na ulazu i svim vidnim mestima u turističkoj agenciji kao i na veb stranici turističke agencije postaviti obaveštenje o obavezi pridržavanja opštih mera prevencije.
 6. Redovno provetravati prostorije agencije isključivo prirodnim putem (otvaranjem prozora), bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa.
 7. Toalete posebno redovno čistiti i dezinfikovati. i opremiti toalet papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku. Postaviti obaveštenje o obavezi pranja i dezinfekcije ruku, kao i uputstva za pravilno pranje ruku.
 8. Otpad odlagati u kese u kante za smeće sa pedalom za nožno otvaranje kako bi se izbeglo dodirivanje površine kante. Kese sa otpadom zavezati pre bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje, uz propisane mere zaštite.

Opšta pravila ponašanja zaposlenih i klijenta:

 1. Zaposleni i klijenti moraju biti bez simptoma koji ukazuju na COVID-19 (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa).
 2. Preporučuje se nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu (preporuka zakorišćenje maske za lice dostupna na linku: http://www.batut.org.rs/download//aktuelno/zastitne%20maske.pdf). Rukavice se preporučuju zaposlenima u obavljanju poslova pri kojima su se i ranije koristile.
 3. Održavanje međusobne fizičke udaljenosti klijenata od dva metra u svim prostorijama agencije, osim ako su u pitanju članovi jedne porodice, odnosno klijenti koji su zajedno došli u agenciju. Ograničiti broj osoba u prostorijama turističke agencije, tako da naredna osoba može ući tek nakon što jedna izađe.
 4. Na šalterima obezbediti mogućnost održavanja propisane fizičke udaljenosti između zaposlenih i klijenata kao i među zaposlenima, a samu dužinu kontakta svesti na manje od 15 minuta. Ukoliko to nije moguće, postaviti vertikalne barijere od pleksiglasa ili sličnog materijala pogodnog za čišćenje i dezinfekciju. Posebno je važno često brisati radne površine i opremu na šalteru sredstvom za dezinfekciju na bazi 70% alkohola.
 5. Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih. Zaposleni treba svakodnevno bar dva puta dnevno da mere temperaturu i proveraju da li imaju neki od simtoma COVID-19, a posebno pre dolaska na posao. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na COVID-19 zaposleni treba da ne dolazi na posao i da se javi lekaru u nadležnom domu zdravlja.
 6. U situaciji pojave oboljenja COVID-19 kod zaposlenog, direktor je u obavezi da o tome odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljeg postupanja.

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".

Ovaj sajt koristi cookies. Klikom na dugme potvrđujete da se slažete sa našim pravilima privatnosti.

Prihvatam