Ostali fakulteti u Mađarskoj

Budimpešta

Stipendium Hungaricum

Stipendium Hungaricum

Stipendium Hungaricum program stipendiranja je ustanovila mađarska vlada 2013. godine, sa ciljem da promoviše mađarsko visoko školstvo i privuče student iz celog sveta. Bazira se na edukativnim sporazumima i dostupna je studentima sa 5 kontinenata i iz više od 80 država sveta, uključujući i Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju.

Studentima je na raspolaganju 29 institucija akreditovanih visokog obrazovanja širom Mađarske. Na ovim institicijama nudi se preko 600 edukativnih program na engleskom jeziku na svim nivoima (od osnovnih studija do doktorskih programa).

Život i studiranje u Mađarskoj odlikuju niži troškovi života nego u većini zemalja članica EU, sigurno okruženje, odličan javni transport, bogat kulturni život u zemlji sa značajnom istorisjom i sa nekoliko lokacija pod zaštitom UNESCO svetske kulturne baštine.

Sva dokumentacija za apliciranje na Stipendium Hungaricum mora da se preda do 16. januara, a rezultate možete očekivati od sredine do kraja juna.

Može da se aplicira na dva programa (na istoj ili na različitim ustanovama), pri čemu je prvi izbor i glavni izbor i u tu školu se šalje prva aplikacija.  U slučaku da je kandidat nije odobren za prvi izbor, tek tada se salje aplikacija na drugi izbor i to ukoliko je ostalo slobodnoh mesta u školi koja je navedena kao drugi izbor.

Stipendija za osnovne, master i doktorske studije pokriva:

  • Školarinu u potpunosti
  • Mesečna nadoknada– doprinos za troškove života u Mađarskoj, oko 43.700 HUF (oko 120 evra), prima se 12 meseci godišnje dok traju studije za student osnovnih i master programa. Za studente doktorskih studija, mesečni iznos primanja za prva 4 semestra je 140.000 HUF (oko 390 evra) i 180.000 HUF (oko 500 evra) za drugu fazu studija (4 semestra)
  • Doprinos za smeštaj – besplatno mesto u studentskom domu ili mesečna nadoknada u iznosu 40.000HUF (oko 11o evra) za troškove smeštaja, prima se svaki mesec dok traju studije. U većim gradovima ovaj iznos nije dovoljan za samostalno iznajmljivanje sobe ili stana.
  • Medicinsko osiguranje

Kontaktirajte nas za više informacija, odabir programa studija i fakulteta u Mađarskoj i podršku za apliciranje za Stipendium Hungaricum.

stipendije

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".