Džavne srednje škole u Nemačkoj, sa izborom grada školovanja

Germany

BBIS Berlin Branderburg International School

BBIS Berlin Brandenburg International School GmbH, Schopfheimer Allee 10, 14532 Kleinmachnow, Germany

Gymnasium Lindenberg

Gymnasium Lindenberg, Blumenstraße 12, 88161 Lindenberg im Allgäu, Germany

Državne srednje škole u Nemačkoj

Germany

Ostale srednje škole u Nemačkoj

Program kulturne razmene srednjoškolaca u Nemačkoj

Državne srednje škole u Nemačkoj

Germany

Državne srednje škole Nemačka – program kulturne razmene je za učenike koji žele da upoznaju način života, kulturu i tradiciju zemlje. Učenika se smešta u odgovarajuću porodicu i pohađa škola u lokalnoj zajednici, što može biti bilo gde u Nemačkoj – učenik nema mogućnost izbora grada.

Program

Program

Program kulturne razmene najčešći je izbor učenika šiorm Evrope. Razlog tome je što program predstavlja dobar izbor za one učenike koji žele iskustvo života i školovanja u inostranstvu i koji su spremni da prihvate sva nova iskustva koje kulturna razmena može da donese. Program funcioniše tako što se na osnovu profila učenika pronalazi odgovarajuća porodica i škola u lokalnoj zajednici, što može biti bilo gde u Nemačkoj.

Školski sistem u Nemačkoj zasniva se na obaveznom devetogodišnjem obrazovanju za sve. Deca kreću u osnovnu četvorogodišnju školu sa 6 godina. Po završetku osnovne škole opredeljuju se za neku od srednjih škola Hauptschule, Realschule, Gesamtschule, Gymnasium. Standardi nastave i balans između teoretskih i praktičnih predmeta se veoma razlikuju u zavisnosti od tipa srednje škole, kao i dužine trajanja školovanja. Gimnazija pruža najkompletniju edukaciju i većina učenika na kulturnoj razmeni pohađa ovu vrstu škole. Učenici na programu kulturne razmene mogu pohađati 9, 10. ili 11. razred (I, II ili III godina srednje škole u Srbiji). U nadležnosti gimnazije je da odluči koje predmete će učenik pohađati. Uobičajeno je da učenici slušaju obavezne predmete kao što su matematika, nemački, engleski, društvene nauke, prirodne nauke i fizička kultura. Uz pomenute predmete, učenik može da bira i dodatne predmete u zavisnosti od ličnog interesovanja: muzička kultura, umetnost, kompjuteri i programiranje… U nemačkim školama učenicima se pruža mogućnost učenja engleskog, francuskog, španskog i latinskog jezika.

Državne srednje škole Nemačka

Profil

  • Lokacija škola: uglavnom škole u manjim gradovima;
  • Tip škola: mešovite škole (dečaci i devojčice);
  • Starosna struktura:15-18 godina prilikom prijave na program razmene;
  • Nastavni program: gimnazija – kratak boravak od 2 ili 3 meseca, jedno polugodište ili cela školska godina.

Cena programa za 2020/21:  5.935 € za celu školsku godinu, 4.465 € za prvo polugodište, 4.570 € za drugo polugodište (prolećni semestar), 3.440 € za 3 meseca (proleće), 3529 € za 3 meseca (jesen), 3.335 € za 2 meseca.

Dodatni troškovi­: prijava 10.700 rsd (ili 90 €), doplata za regiju sever, jug ili Bavarska (380 € na cenu programa), doplata za Minhen ili Hamburg (860 € na cenu programa), osiguranje (za non-EU 600 € cela godina, 300 € semestar, 180 € 3 meseca i 120 € 2 meseca), aktivnosti i ekskurzije, dodatne aktivnosti (instrument, sport, časovi glume….), preporuka za džeparac (200 – 300 € mesečno), kamp dobrodošlice gde se učenici na programu upoznaju među sobom (doplata je 415 £ za London, 475 € za Pariz, dodatne informacije o programu dostupne su na upit), bankarski troškovi i drugi nepomenuti troškovi.

Smeštaj

Učenici na razmeni smešteni su u porodicama. Reč je o volonterskim porodicama koje uživaju u druženju sa mladim ljudima iz različitih zemlja i koje kroz međusobno druženje i zajednički život žele da upoznaju drugačiju kulturu i običaje. Porodice žive širom Nemačke pretežno u manjim ruralnim mestima, ali i u velikim gradovima. Učenik će provoditi dosta vremena sa svojom porodicom upoznajući kulturu Nemačke kroz svakodnevni život.Zajedničko provođenje vremena je veoma važno nemačkim porodicama. Porodice vrlo često organizuju izlete van mesta boravka, piknike u prirodi, obilaske istorijskih znamenitosti, odlaske u pozorište i bioskope, posete izložbama i brojnim sportskim manifestacijama. Kao i u većini evropskih država, cela porodica se okuplja u kasnim poslepodnevnim časovima i večera je vrlo često jedini obrok kada su svi na okupu.

Izdvajamo

  • program kulturne razmene;
  • pohađa se 1 ili 2 polugodišta, takođe postoji mogućnost kraćeg boravka od 3 meseca;
  • briga o deci od strane domaćina, škole i lokalnog koordinatora uvek dostupnog deci;
  • potrebno znanje nemačkog  jezika za ovaj program (minimum dve godine učenja);
  • organizovane ekskurzije i obilasci.

Uslovi upisa

Uslovi za upis  internacionalnih učenika je minimum dve godine prethodnog učenja nemačkog jezika. Pored poznavanja jezika potreban je minimalno dobar uspeh u školi. Prijava na program traje do 15.04.2020. za prvo polugodište i do 15.10.2020. za drugo polugodište, ali se preporučuje rana prijava, jer se mesta na programu izuzetno brzo popunjavaju  (nekada su popunjena i do godinu dana unapred).

NAPOMENA: Program kulturne razmene je prvenstveno namenjen upoznavanju učenika sa lokalnom kulturom i jezikom. Polaznici nemaju mogućnost izbora lokacije, porodice ili škole.

Državne srednje škole u Nemačkoj

Germany

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".