Fontys University of Applied Sciences

Fontys Venlo University of Applied Sciences, Tegelseweg, Venlo, Netherlands

Fontys University of Applied Sciences

Fontys University of Applied Sciences, De Lismortel, Eindhoven, Netherlands

Fontys University of Applied Sciences Tilburg

Zwijsenplein 1, Tilburg, Netherlands

Zwijsenplein 1, Tilburg, Netherlands

Studiranje u Holandiji – osnovne i master studije na Fontys University of Applied Sciences. Fakultet se nalazi u gradu Tilburgu.

Fakultet

Fontys University of Applied Sciences

U Holandiji postoje dve grupe univerziteta: univerziteti primenjenih nauka (University of Applied Sciences) i istraživački univerziteti (Research University). Fontys je vodeći holandski, ali i evropski univerzitet primenjenih nauka koji nudi nastavne programe na engleskom, holandskom i nemačkom jeziku u nekoliko centara širom Holandije. Tri najveća kampusa ovog univerziteta se nalaze u Ajndhovenu (Eindhoven), Tilburgu i Fenlou (Venlo). Sa preko 200 studijskih programa, preko 3.000 zaposlenih i 35.000 studenata, Fontys predstavlja jednu od najvećih obrazovnih institucija u Holandiji. Preko 3.500 studenata ovog univerziteta dolazi iz inostranstva, iz 70 različitih zemalja.

Programi osnovnih studija traju 4 godine (2 semestra godišnje) i donose 240 kredita, a master 1 ili 2 godine, u zavisnosti od programa. U Tilburgu postoji ukupno 7  studijskih programa koji su u potpunosti na engleskom jeziku – 5 osnovnih i 2 master, a pod okriljem dva odseka univerziteta: Fontys Academy for Creative Industries i Fontys School of Fine & Performing Arts.

studiranje u Holandiji

Tilburg

Tilburg je dinamičan grad smešten u srcu regije Severni Brabant. Bogat kulturom i poznat po mnogobrojnim umetničkim događajima i festivalima, postao je dom raznovrsnim ustanovama kulture. Sa svojih 214.000 stanovnika, Tilburg je šesti grad po veličini u Holandiji. Ovaj internacionalni grad beleži neverovatan rast broja stranih kompanija, a samo neke od njih koje su ovde našle svoje sedište  su: Tesla, Fujifilm, Sony, Ericsson, Coca-Cola… Pored kulture i umetnosti, Tilburg ima još mnogo toga da ponudi populaciji od oko čak 30.000 studenata.

Kampus fakuleta Fontys u Tilburgu na kome se odvijaju programi u oblasti ekonomije  i marketinga, nalazi se na periferiji, oko pola sata od centra grada, sa kojim je odlično povezan javnim prevozom, u blizini tržnog centra, bioskopa, sportskih centara… Programi iz oblasti umetnosti odvijaju se u školi u centru Tilburga.

Osnovne studije - Fontys Academy for Creative Industries (ACI)

۰ BA in International Lifestyle Studies – Na ovom programu, studenti uče o načinima života raznovrsnih ljudskih grupacija u okviru društva, načinima istraživanja njihovog mentaliteta, kao i to kako da stečeno znanje primene u cilju razvijanja novih ideja za poboljšanje kvaliteta života, kako na individualnom, tako i na globalnom društvenom nivou. Prve 2.5 godine studija predstavljaju osnovu gde studenti prolaze teme kao što su zdravlje, hrana, ljudski pokreti, zabava, a svaka komponenta zahteva praktični zadatak. Poslednja 1.5 godina studija posvećena je specijalizaciji u najmanje dva sektora. Tokom prve godine studija, svake nedelje student ima sastanke sa svojim mentorom, u a narednim godinama može da ga kontaktira u bilo kom trenutku. Tokom treće godine, studenti pohađaju praksu kako bi stekli generalno praktično iskustvo, a u četvrtoj praksu koja odgovara odabranoj specijalizaciji. Obe prakse obavljaju se u inostranstvu. Studenti sami biraju zemlju i kompaniju, ali pri apliciranju imaju pomoć mentora. Po završetku studija, studenti mogu da rade u polju marketinga, inovacija u okviru kompanija, zatim agencijama koje koriste poznavanje trendova i potrošačkih potreba…

۰ BBA Marketing Management – Digital Business Concepts – Poslednjih nekoliko godina primećen je značajan rast novih, inovativnih digitalnih proizvoda namenjenih olakšanju svakodnevnog života ljudi. Studenti na ovom programu Fontys univerziteta pripremaju se za bavljenje digitalnim inovacijama na praktičnom i savetodavnom nivou, koji se primenjuju od start-up do velikih kompanija. Predmeti koji se izučavaju pokrivaju raznovrsne segmente kao što su kreativnost, preduzetništvo, dizajn, web razvoj, analiza podataka, ekonomija… Od prve do poslednje godine studija svakom studentu bude dodeljen mentor koji ga prati i savetuje tokom celog školovanja. Program podrazumeva dve prakse, jednu tokom treće i drugu tokom četvrte godine studija, koja se organizuje u Holandiji ili inostranstvu. Po završetku studija, studenti su spremni za karijeru komercijalnog menadžera, project leader-a, sales i marketing manager-a u kompanijama kao što su radio, televizija, novine, izdavačke kuće i sl. Znanje i iskustvo koje steknu tokom studija takođe je dovoljno i za pokretanje sopstvenog biznisa.

Uslovi upisa i cene - ACI

Uslovi upisa osnovnih studija na ACI: diploma srednje škole i dokaz o nivou engleskog jezika (IELTS 6.0)

Početak studija: septembar

Cena programa za školsku 2020/21 godinu: 7.920€

Stipendija - ACI

Za prvu godinu studija, Fontys Academy for Creative Industries (ACI) i država Holandija, buduće non-EU studente nagrađuju ograničenim brojem dve vrste školarina – ACI Crative Mind Scholarship, čiji je iznos 3.000€ i Holland Scholarship, čiji je iznos 5.000€.

Osnovne studije - Fontys School of Fine & Performing Arts (SFPA)

۰   BA Circus & Performance Art – Ovaj akreditovani, četvorogodišnji program osnovnih studija pri Fontys Academy for Circus & Performance Art (ACaPA), koja je član European Federation of Professional Circus Schools obuhvata više različitih modula poput: circus techniques, basic body training, performance, career planing & management… Takođe, tokom studija, student prolazi sve najznačajnije cirkuske discipline: kineska šipka, ruka u ruci, žongliranje, partnerske akrobacije, uže, trake, static i swinging trapez. Po završetku studija, cirkuski izvođač je visoko stručan, usavršavajući jednu ili dve discipline na izuzetno visokom nivou, koje može da koristi kao interpretator ili autor (kreator).

          ۰  BA of Music – Četvorogodišnji program osnovnih studija na Fontys Academy of Music & Performing Arts, internacionalno je orijentisan kako bi edukovao studente na najvišem mogućem nivou njihovih mogućnosti kao umetnika. Studenti se mogu opredeliti za jednu od dve specijalizacije, Classical i Jazz, gde se prolazi šest osnovnih veština: ansambl, samoupravljanje, interdisciplinarnost, primenjeno istraživanje, koletivno predutetništvo i međunarodna povezanost. Nastavu drže renomirani profesori, umetnici, a ono što ovu školu izdvaja od drugih je skoro duplo više praktične nastave – grupne i individualne.        

           ۰    BA of DanceFontys Dance Academy organizuje ovaj četvorogodišnji program osnovnih studija koji mladim plesnim umetnicima i stvaraocima pruža kvalitetno obrazovanje kako bi razvili sopstveni pečat. Studenti se mogu opredeliti za jedan od dva programa: Theatre Dance Performance i Choreography. Tokom prve godine studija, oba programa prate delimično isti kurikulum praćen od strane izvrsnih profesora koji su profesionalci u svom polju i imaju veliki broj partnerstava, regionalnih i internacionalnih. Program Theatre Dance Performance sastoji se od dva profila – Dance Arts in Context i Contemporary Urban. Na prvoj godini studija, svaki student dobija ličnog mentora, koji ga prati i podržava tokom celog školovanja.

*Napomene:

– Audicija za BA Circus & Performance Art, za školsku 2020/21, biće održana u maju 2020. i sastojaće se od invdividualnog nastupa, akrobatskog i fizičkog testa.

– Audicija za BA of Music, za školsku 2020/21, biće održana u martu, aprilu i maju 2020. i sastojaće se od praktičnog dela (pevanje, sviranje instrumenta…) i teorijskog testa u vezi sa poznavanjem muzike.

– Audicija za BA of Dance, za školsku 2020/21, biće održana u tri runde – prva u februaru i martu 2020, a druga i treća u martu i aprilu 2020. Audicija podrazumeva da student pohađa časove, tokom kojih se procenjuju fizička sposobnost, talenat, plesni kvalitet i kreativnost.

Uslovi upisa i cene - SFPA

Uslovi upisa osnovnih studija na SFPA: diploma srednje škole, dokaz o nivou engleskog jezika (IELTS 5.5 ili ekvivalent) i audicija*.
Početak studija: septembar

Cena programa za školsku 2020/21 godinu: 10.140€

Stipendija - SFPA

Non-EU studenti koji prvi put upisuju studije u Holandiji (full-time) mogu da apliciraju za stipendiju države Holandije, Holland Scholarship, čiji je iznos 5.000€.

Master studije

 ۰    MA of Music – Ovaj intenzivni master program traje 2 godine. Njegovu osnovu čine internacionalni masterclasses, individualna nastava, istraživački časovi, kulturalno preduzetništvo, muzička filozofija i muzički marketing, kao i sledeće specijalizacije: klasična muzika , pop, džez, mjuzikl, muzička teorija, komponovanje i dirigovanje. Fakultet se ponosi jakim vezama koje ima sa lokalnim koncertnim halama, kao što su The Royal Danish Academy of Music, Anton Rubinstein (International Musikakademie), P. Porto…. Iz tog razloga, studenti imaju veliki broj mogućnosti za nastupe u zemlji. Ovaj master je napredni program, namenjen veoma nadarenim muzičarima koji žele karijeru profesionalnih izvođača na nacionalnioj i međunarodnoj sceni.

         ۰    MA in Performing Public Space – Ovaj master program traje 1 godinu i predstavlja kombinaciju onlajn i on-campus nastave. U toku godine, organizuju se 3 obuke na kampusu u Tilburgu, u trajanju od po 2 nedelje, dok je ostatak programa onlajn. Onlajn platforma obezbeđuje nastavni i istraživački materijal, e-mail servis, mogućnost ap- i daunlodovanja dokumenata i deljenje videa. Student ima pristup forumu gde može da postavlja pitanja, započinje diskusije i komunicira sa kolegama i mentorima. Program je dizajniran za internacionalne kreativce iz različitih umetničkih disciplina (ples, cirkus, muzika, gluma…), čiji je fokus javni prostor kao umetnička sredina. Glavni cilj ovog programa je da podrži razvoj i produktivnost studentovog trenutnog projekta, baveći se javnim prostorom u globalu. Po završetku programa, student će imati razvijene veštine u umetničkom, praktičnom istraživanju, prošireno znanje o svim oblicima umetnosti u javnom prostoru, kao i ko-kreirane projekte sa drugim (umetničkim) disciplinama.

Uslovi upisa, cene i stipendije

Uslovi  upisa MA of Music:  diploma osnovnih studija BA of Music ili ekvivalent, dokaz  o  nivou engleskog jezika (IELTS 5.5  ili  ekvivalent), intervju, personal development plan i audicija*.
Početak studija: septembar

Cena programa za školsku 2020/21 godinu: 6.970€

 STIPENDIJA Non-EU studenti koji prvi put upisuju studije u Holandiji (full-time) mogu da apliciraju za stipendiju države Holandije, Holland Scholarship, čiji je iznos 5.000€. Oni koji su već studirali u Holandiji, imaju mogućnost da apliciraju za Fontys Scholarship of Musical Excellence koja iznosi 2.500€.

Uslovi  upisa MA in Performing Public Space:  diploma osnovnih studija (poželjno u oblasti umetnosti), dokaz  o  nivou engleskog jezika (IELTS 6.0  ili  ekvivalent), motivaciono pismo, CV i project plan.

Početak studija: septembar

Cena programa za školsku 2020/21 godinu: 6.970€

STIPENDIJA Non-EU studenti koji prvi put upisuju studije u Holandiji (full-time) mogu da apliciraju za stipendiju države Holandije, Holland Scholarship, čiji je iznos 5.000€.

Napomena:

 Audicija za MA of Music, za školsku 2020/21, biće održana u martu, aprilu i maju 2019. Uslovi zavise od odabrane specijalizacije. Za one koji žive izvan EU, moguće je organizovanje video audicije.

Smeštaj

Za internacionalne studente Fontys obezbeđuje smeštaj u rezidencijama ili kod privatnog vlasnika. Prosečno, mesečna cena smeštaja iznosi između 350€ i 450€ i podrazumeva nameštenu sobu (10m²) sa uključenim troškovima struje, gasa i vode, a kuhinja i kupatilo se dele sa drugim studentima. Registracija smeštaja i depozit u visini od oko 800€, s tim da se depozit (u visini mesečne rente), vraća po isteku ugovora u slučaju da nema oštećenja u sobi. Postoji i taksa za čišćenje u iznosu od najviše 150€.

Postavite pitanje

Pošaljite nam pitanje o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja jezika i dobićete odgovor na Vaš upit u najskorije vreme.

Contact
Checkboxes *

Zakažite svoj termin besplatnog savetovanja

Molim Vas da upitnik popunite informacijama o željenoj oblasti školovanja ili usavršavanja i Vašim planovima i željama, za šta koristite polje "Poruka".